Koktajl szpinak z bananem






Składniki na 2-3 porcje


1 szklanka liści szpinaku
1 banan
0,5-1 szklanka mleka roślinnego (dobrze pasuje ryżowe, migdałowe, owsiane)
0,5-1 szklanka wody mineralnej
1 kiwi
można dodać odrobinę soku z cytryny

Blendujemy liście szpinaku z odrobiną mleka, dodajemy banana i pozostałe składniki.

Szpinak

Ma właściwości przeciwnowotworowe. Ma sporo witaminy C, witaminy E, beta karotenu , błonnik, luteinę i pełno innych przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nim żelazo (zapobiega anemii), magnez (uspokaja, wycisza), potas (obniża wysokie ciśnienie), witaminę K (odpowiada za krzepliwość krwi), kwas foliowy i inne witaminy z grupy B (dla układu nerwowego, przyśpieszenia spalania i całego metabolizmu). Chroni przed Alzheimerem, Parkinsonem, wzmacnia wzrok (chroni przed zaćmą). Powinny na niego uważać osoby chorujące na kamicą nerkową czy dnę moczanową ze względu na szczawiany, które mogą odkładać się w organizmie.

Banan

Ma dużo magnezu, witaminę A(oczy), potas (pozytywny wpływ na krążenie,pracę mózgu) żelazo (niezbędne dla tworzenia czerwonych krwinek, hemoglobiny), fosfor, błonnik (usprawnia pracę jelit, oczyszcza), również znajdziemy w nim witaminy z gr. B. Jest bardzo sycący.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz