Marchew - właściwości lecznicze i zastosowanie





Ruda marchewka (karotka), ale i nie tylko bo są też jej mniej znane odmiany : biała, żółta, czerwona, fioletowa i czarna jest bardzo bogata w cenne wartości odżywcze. Najbardziej znaną jest właśnie marchew pomarańczowa wyhodowana w Holandii. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Medycyna ludowa od zarania dziejów wykorzystuje jej właściwości na wszelkie schorzenia. Jeśli chcemy osiągnąć szybki efekt kuracji poleca się picie soku z marchwi w połączeniu z jabłkiem.
Najważniejszy składnik marchwi to beta-karoten. Z niego powstaje witamina A, która usprawnia nasz wzrok, poprawia koloryt naszej cery, jest pomocny przy opalaniu.

JAKIE WITAMINY I MINERAŁY ZAWIERA MARCHEW?:


Witaminy: A,C, B1, B2, B3, B6, B9, E, H, K
Pierwiastki: wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, siarka, kobalt,
Inne związki: inozytol, flawonoidy, związki siarkowe, błonnik, karotenoidy: beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna.

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE MA MARCHEW?

Marchew ma sporo witamin z grupy B, które dobrze wpływają na prace układu nerwowego i mózgu. Łagodzi nerwy, stres.
Potas reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu (hamuje osadzanie się go na ściankach naczyń), zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
Flawonoidy chronią naczynia krwionośne przed kurczeniem się.
Beta-karoten jest antyutleniaczem - chroni przed nowotworami (krtani, przełyku, jelit, pęcherza).

Ponadto marchew zapobiega zaparciom, reguluje trawienie, poprawia pasaż jelitowy (szczególnie polecana dla niemowląt).
Gotowana marchew wstrzymuje biegunkę.
Pomocna przy złej przemianie materii. Redukuje tkankę tłuszczową (przyśpiesza jej rozkład min.. przez poprawienie pracy wątroby).
Nawilża skórę i leczy jej choroby, odmładza organizm.
Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
Ma również działanie przeciwpasożytnicze (owsiki, glisty).

Oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza wydalanie zaległych mas jelitowych.
Wspomaga pracę wątroby - wątroba lepiej i szybciej filtruje krew, czysta krew z kolei szybciej transportuje składniki odżywcze do komórek, alkalizuje ciało. Przywraca prawidłowe pH organizmu (odkwasza organizm).

Wypłukuje z organizmu szkodliwe substancje, rozpuszcza złogi (reumatyzm).
Szybko dostarcza komórkom wielu składników odżywczych i przyśpiesza zdrowienie, dlatego jest tak ważna w wielu terapiach : min Gersona, dr Ewy Dąbrowskiej.

Warto pić ją również przy przeziębieniu, nawilża śluzówkę gardła, wzmacnia cały organizm.

Można jeść ja sama, gotowaną, w surówkach i pić sok (najlepiej w połączeniu z jabłkiem, selerem, burakiem).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz