Pokrzywa jej cenne właściwości lecznicze




Zna ją chyba każdy....pewnie nie raz mieliśmy okazje zetknąć się z nią w ogródku i pewnie nie raz zastanawialiśmy się dlaczego pokrzywa parzy?

Pokrzywa zwyczajna pokryta jest drobnymi igiełkami, włoskami, które są zbudowane z krzemionki. Na końcach tych włosków znajdują się pęcherzyki z kwasem mrówkowym.
W momencie gdy dotkniemy takiej igiełki, wbija się w naszą skórę i wstrzykuje nam kwas mrówkowy.
Na skórze pojawiają się bąble i nie miłe uczucie pieczenia.
Kwas mrówkowy ma właściwości drażniące i jest to forma obrony tej rośliny przed roślinożercami.

Jak się okazuje pokrzywa oprócz tego, że traktowana jest jako chwast, ma wiele pozytywnych właściwości, które można wykorzystać przy różnych dolegliwościach.

Dawniej gotowano z niej zupę, aktualnie pije się herbatkę z pokrzywy. Hipokrates i św. Hildegarda uważali ją za jedno z najważniejszych ziół. Znajdziemy ją także w szamponach do włosów (wzmacnia cebulki, ogranicza wypadanie) i innych kosmetykach (tonik o cery tłustej, trądzikowej). Liście na sok najlepiej zbierać od maja do września.

CO ZAWIERA POKRZYWA?

WITAMINY: A, C, B2, B9, K
MINERAŁY: żelazo, magnez, fosfor, krzem, siarkę, potas, jod, miedź, sód

INNE: serotoninę (poprawi nastrój, uspokoi), flawonoidy (usuwanie toksyn), beta karoten, chlorofil, fitosterole, karotenoidy, garbniki, olejki eteryczne

DZIAŁANIE POKRZYWY

  • wspomaga pracę trzustki, śledziony i żołądka (poprawia wydzielanie soków trawiennych i tym samym przyswajanie składników)
  • działa moczopędnie (przyśpiesza usuwanie kwasu moczowego-dna, artretyzm)
  • usuwa nadmiar wody z organizmu, likwiduje obrzęki
  • stymuluje produkcję limfocytów (pobudza odporność)
  • poprawia parametry krwi, pomocna przy anemii (żelazo)
  • wzmacnia włosy, skórę i paznokcie
  • działanie antybakteryjne
  • wspiera pracę wątroby
  • leczy zapalenie jelita grubego
  • zapobiega nieżytom, biegunkom, podrażnieniom błony śluzowej
  • wzmacnia układ kostny, przyśpiesza zrastanie
  • detoksykuje 
  • wzmacnia organizm
  • zmniejsza przetłuszczanie się włosów
  • wspomaga leczenie prostaty
  • usuwa łojotok skóry głowy, zwalcza łupież
  • do przemywania twarzy przy trądziku

HERBATKA Z POKRZYWY


Herbatę zalewamy wrzątkiem ok 96 stopni i parzymy pod przykryciem przez ok 7 min. Pić 3 razy dziennie między posiłkami.

SOK Z POKRZYWY

Młode pędy przepuścić przez sokowirówkę. Innym sposobem jest skręcenie jej na maszynce do mięsa i potem  należy wycisnąć przez gazę. Można dodać miód.
Pić przez 2 tygodnie, 1-2 łyżki dziennie.

KIEDY NIE STOSOWAĆ POKRZYWY?

Nie należy jej stosować w przypadku chorób dróg rodnych: polipów, cyst, nowotworu macicy. Dotyczy to również innych chorób leczonych chirurgicznie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz