Maca na potencję, dobrą pamięć, wzmacnia organizm, pobudza do działania i odchudza





Maca to peruwiańska roślina, rosnąca głownie w Andach. Najbardziej wartościowa część tej rośliny to korzeń, który budową i kształtem przypomina rzodkiew. Patrząc na właściwości lecznicze macy nie bez powodu nazwana jest "magicznym korzeniem" czy "złotem Inków". Znane są jej trzy odmiany: czerwona, czarna i żółta, przy czym ta ostatnia jest najbardziej dostępna.

Tamtejsza ludność sięgała po nią przy różnych chorobach. Przede wszystkim zasłynęła jako środek, który ogólnie wzmacnia cały organizm, usprawnia funkcjonowanie organów, poprawia pracę mózgu i układu nerwowego, wspomaga leczenie bezpłodności.

Z witamin znajdziemy min. A, B1,B2,B3, B6, E,C.
Minerały: żelazo,magnez, sód, miedź, selen, cynk, mangan, bor.
Ok. 20 aminokwasów (w tym 7 niezbędnych) min. histydynę, alaninę, serynę, tyrozynę.
Poza tym: kwasy tłuszczowe, ok 10% błonnika, sterole, macaenasy i macamidesy (składniki praktycznie niespotykane poza macą).

Maca jest typowym adaptogenem - wzmacnia organizm, uodparnia go na sytuacje stresowe, zapobiega zmęczeniu, rozkojarzeniu, wyczerpaniu, jest pomocna przy stanach lękowych, leczy depresję.
Po jej zażyciu następuje wzrost energii  i wydolności organizmu zarówno podczas pracy fizycznej jak i wysiłku umysłowego. Jak widać maca ma szeroki właściwości zdrowotne i wykazuje wielostronne działanie przy różnych schorzeniach.

MACA - WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I DZIAŁANIE

  • powoduje wzrost wydolności organizmu i energii
  • wpływa na powstawanie nowych połączeń neuronowych
  • przyczynia się do widocznego wzrostu libido
  • pozytywnie wpływa na budowę mięśni (białko i arginina)
  • uspokaja, wycisza i pobudza do działania
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • hamuje stany zapalne stawów, osteoporozę, zapobiega ubytkom kostnym, chrzęstnym
  • często sięgają po nią osoby starające się o dziecko - reguluje cykl hormonalny, poprawia płodność ( u kobiet i mężczyzn)
  • łagodzi objawy PMS i reguluje okres
  • wspomaga leczenie anemii
  • zmniejsza ryzyko nowotworów
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • wspomaga pracę wątroby, zapobiega stłuszczeniu 
  • powoduje uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się
  • hamuje starzenie się organizmu

Maca a odchudzanie

Histydyna obecna w macy ułatwia odchudzanie . zmniejsza zawartość tkanki tłuszczowej. Błonnik reguluje pracę jelit, poprawia procesy trawienne. Wspiera pracę wątroby, oczyszcza ją i zapobiega stłuszczeniu. Walina reguluje metabolizm , a fenyloalanina zmniejsza uczucie głodu, tyrozyna zmniejsza apetyt i wysyła sygnał sytości do mózgu.

Macę doceniają sportowcy i osoby uczące się

Bardzo duży plus dla Macy za usprawnienie działania układu nerwowego. W dzisiejszych czasach , przy obowiązkach i tempie życia jakie prowadzimy nie trudno jest zwariować. Zaskakujące jest to, że Maca potrafi nas uspokoić i z drugiej strony czujemy ogromny przypływ energii i takie zmotywowanie do aktywności. Mało jest takich środków, o podobnym działaniu. 
Procesy myślowe są znacznie sprawniejsze, łatwiej nam się czegoś nauczyć, skoncentrować,  coś zapamiętać. Nasze samopoczucie jest stabilniejsze. 

Glicyna poprawia jakość snu, usuwa stany depresyjne, poprawia przekazywanie sygnałów między neuronami. Treonina odpowiada za właściwy poziom nawilżenia skóry i przyswajanie składników odżywczych.

Stosowanie Macy

Można rozpuścić ja w wodzie, koktajlu, dodać do owsianki. Najlepiej spożyć 30 min przed jedzeniem lub 1,5-2 godz po jedzeniu. Stosować 1 łyżeczkę dziennie. Niektóre źródła zalecają od 2 do 3 łyżek stołowych dziennie. Dostępna jest w postaci proszku i kapsułek.

Przeciwwskazania

Nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, głownie ze względu na brak badań.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz