Bazylia pospolita - jakie są jej właściwości?





Bazylia pospolita to jedno z podstawowych ziół w każdej kuchni, a szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i indyjskiej. Jej właściwości lecznicze znane są od bardzo dawna. Jest dostępna praktycznie wszędzie zarówno świeża jak i suszona. Możemy samodzielnie wyhodować ją w ogródku czy w doniczce. Bazyli występuje w kilku odmianach o różnych aromatach w tym o aromacie korzennym i cynamonowym.

Bazylia stanowi składnik wielu mieszanek ziołowych, z których najbardziej znana to zióła prowansalskie, przygotowuje się z niej pesto, chętnie dodawana jest do sałatek np. sałatka grecka, caprese, przystawek np. bruschetta, do spaghetti, do oliwy z oliwek, sosów, zup i różnych innych dań.

W Indiach uznawana jest za święta roślinę. W wierzeniach ludowych przypisywano jej właściwości wzmacniające miłość, uchodzi za afrodyzjak.

Olejki eteryczne zawarte w liściach bazylii skutecznie odstraszają komary, dlatego w okresie letnim warto postawić doniczkę bazylii na oknie.


CO ZAWIERA BAZYLIA?

WITAMINY: A, beta karoten,B2, B3,  B5, B6, kwas foliowy, C, E,K
MINERAŁY: potas, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, miedź
POZOSTAŁE: olejki eteryczne: limonen,estargol, eugenol, garbniki, flawonoidy, saponiny, karotenoidy (zeaksantyna, luteina)

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE BAZYLII

  • działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwpasożytniczo
  • wspiera pracę układu immunologicznego (wit. C)
  • obniża gorączkę
  • zmniejsza opuchliznę i stany zapalne w tym stawowe
  • łagodzi migreny
  • łagodzi podrażnienia dziąseł
  • poprawia pracę układu pokarmowego (likwiduje wzdęcia, skurcze)
  • wspomaga procesy trawienne (poprawia wydzielanie żółci i rozgrzewa organizm)
  • poprawia przemianę materii
  • antocyjany rozszerzają naczynia krwionośne, wspierają pracę serca i układu krwionośnego
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego (poprawia samopoczucie, usuwa depresję)
  • ma działanie uspokajające i relaksujące
  • wspiera pracę nerek
  • wpiera pracę oczu (witamina A, luteina)
  • witamina B5 wspomaga porost włosów


Eugenol ma właściwości antyseptyczne, odkażające i przeciwzapalne, hamuje działanie enzymu cyklooksygenazy (powoduje stany zapalne). Jest używany w stomatologi do odkażania kanałów zębowych.

NAPAR Z BAZYLII


1 łyżkę suszu bazylii lub 6 świeżych listków, zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzyć pod przykryciem przez ok. 7-10 min. Taki napar pomocny jest na ból gardła, kaszel, stany zapalne jamy ustnej, oczyszcza oskrzela. Olejki eteryczne niszczą streptokoki, gronkowca, escherichia coli, shigellę, salmonellę i inne.

KIEDY NIE STOSOWAĆ BAZYLII?


Bazylia nie jest wskazana w dużych ilościach dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, także dla małych dzieci ze względu na obecność eugenolu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz