Cynamon - kuchenna przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych





Cynamon to dość znana, aromatyczna przyprawa uzyskiwana z kory cynamonowca. Jest dodawany do owsianki, deserów (min. na bazie ryżu), ciast, kawy, herbaty, grzanego wina i do różnych dań - szarlotka bez cynamonu to już nie ta sama szarlotka.
Jego szlachetny, unikalny smak i zapach dodają wszystkiemu wyrazistości.
Opórcz tego, że świetnie się komponuje w wielu daniach ma niezwykle cenne właściwości lecznicze i zdrowotne. Na pewno jest mile widziany w diecie cukrzyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega jego nadmiernym wahaniom. Cynamon uchodzi za jeden z silniejszych antyoksydantów - skutecznie niszczy wolne rodniki (zwalcza stres oksydacyjny) i hamuje procesy starzenia.


CYNAMON ZAWIERA:

WITAMINY: B1,B2, B5,B6, kwas foliowy, E C
MINERAŁY: wapń, mangan, żelazo, chrom, potas, cynk, miedź, selen
INNE SUBSTANCJE: katechiny, olejek eteryczny - eugenol, flawony, izoflawony, aminokwasy

CYNAMON - WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I DZIAŁANIE


  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • ogranicza chęć na słodkie
  • poprawia krążenie i lepsze przyswajanie substancji
  • poprawia przepływ krwi do mózgu i tym samym procesy pamięciowe i myślowe
  • poprawia samopoczucie
  • wykazuje działanie antygrzybicze, antywirusowe - usuwa drożdże candida, salmonellę, gronkowca
  • poprawia pracę jelit i przyśpiesza przemianę materii
  • ma właściwości rozgrzewające
  • działa przeciwzapalnie - bóle artretyczne, menstruacyjne i bóle głowy
  • składnik kosmetyków, w tym żeli i kremów antycellulitowych


Kupując cynamon warto zwracać uwagę na jego źródło. Za najlepszy uchodzi cynamon cejloński charakteryzujący się delikatnym i łagodnym smakiem. Pewne ostrzejsze odmiany tej przyprawy np. chińska odmiana Cinamon cassia zawierają dużo kumaryny. Kumaryna to toksyczna substancja mogąca prowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Według badań, chińska odmiana zawiera ok. 5% kumaryny, a cejlońska ok 0,04%.

MASECZKA Z CYNAMONU NA TWARZ

1 płaską łyżeczkę lub pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki miodu - zmieszać z 3 łyżkami jogurtu.
Następnie nałożyć na oczyszczoną twarz na ok 10-15 min. Taka maseczka jest również pomocna przy wypryskach i trądziku, ma działanie rozgrzewające, peelingujące i oczyszczające skórę.

CYNAMON NA WŁOSY

Do płukania: 1 łyżkę cynamonu rozmieszać w 0,5 litra ciepłej (nie gorącej) wody i spłukać włosy.

Maseczka: 1 łyżka lub pół łyżki cynamonu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego). Składniki wymieszać w miseczce i nałożyć na mokre włosy na ok. 30 min. Następnie spłukać i umyć szamponem.

Cynamon wzmacnia cebulki włosów i ogranicza ich wypadanie i zmniejsza przetłuszczanie się. Są bardziej puszyste i mają piękny połysk - przy brązach mogą wpadać w rudawe refleksy. Delikatnie peelinguje skórę głowy. Miód i olej kokosowy nawilżają i odżywiają włosy. Włosy przestają być szorstkie, stają się delikatne i miłe w dotyku.

KIEDY NIE STOSOWAĆ CYNAMONU?

Może powodować alergię, zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Nie jest zalecany w przypadku wrzodów przewodu pokarmowego (żołądka, dwunastnicy - pobudza produkcję soku żołądkowego).
Kobiety w ciąży również nie powinny z nim przesadzać, gdyż może powodować poronienia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz