Grejpfrut na odchudzanie, odporność i układ krążenia





Grejpfruty (łac.Citrus paradisi =  rajski owoc), tak jak winogrona rosną w kiściach stąd ich nazwa "grape" winogrono i "fruit" owoc. To rodzaj cytrusów występujących w kilku odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Zielone grejpfruty są najsłodcze w smaku. Czerwone i żółte są raczej gorzkie.

Ze względu na dobroczynne właściwości lecznicze czerwone grejpfruty są zdecydowanie najzdrowsze. Charakteryzują się goryczą za sprawą naringiny. Narginina to rodzaj flawonoidu, który działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, antynowotworowo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Według przeprowadzonych badań, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych i likwiduje już powstałe. Naprawia uszkodzone DNA. Likopen odpowiada za piękną, czerwoną barwę owoców i jest swoistym antyutleniaczem. Większą część owocu stanowi woda, reszta to witaminy i minerały. Mimo to, wartości odżywcze i lecznicze grejpfruta są bardzo cenione przez całe środowisko lekarzy i dietetyków. Zalecają ich spożywanie w całości lub picie soku z grejpfruta przy różnych dolegliwościach. I jak się okazuje-nie tylko podczas odchudzania. Są bogatym źródłem witaminy C, która jak wiadomo wzmacnia sytem immunologiczny i zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych.

GREJPFRUT - JAKIE MA WITAMINY I MINERAŁY?

Witaminy: prowitamina A, C, z grupy B (min. kwas foliowy), E, PP
Pierwiastki: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan
Inne związki: flawonoidy, likopen, karotenoidy, pektyny, błonnik

WŁAŚCIWOŚCI GREJPFRUTA

  • wzmacnia odporność organizmu (obecność witaminy C i naringina)
  • antyoksydanty naprawiają uszkodzone DNA (naringina)
  • reguluje ciśnienie krwi i przepływ limfy
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • obniża poziom złego cholesterolu 
  • zapobiega miażdżycy i zawałom serca i udarom mózgu - oczyszcza żyły i tętnice ze złogów cholesterolowych (rozszerza światło naczyń)
  • wspomaga pracę wątroby, poprawia przepływ żółci i rozpuszcza kamienie żołciowe
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • hamuje procesy starzenia organizmu, usuwa wolne rodniki
  • przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej (w tym cellulitu)
  • wzmacnia kości
  • wspomaga leczenie artretyzmu (zapobiega odkładaniu się szkodliwych złogów w chrząstce stawowej)
  • usuwa kamień nazębny
  • oczyszcza organizm
  • działa moczopędnie


Grejpfrut ma bardzo niski indeks glikemiczny, bo zaledwie IG = 20. Świetnie reguluje poziom cukru we krwi i uwrażliwia komórki ciała na insulinę (wskazany dla osób z insulinoopornością). Jest niskokaloryczny w 100 g mamy ok. 45 kcal. Grejpfrut ma wspaniałe właściwości odchudzające. Jego zaletą jest to, że przyśpiesza przemianę materii i rozkład tłuszczu z kłopotliwych części ciała (tj. biodra, uda, brzuch). Ponad to zapobiega ponownemu odkładaniu się tłuszczu w te miejsca. Aby przyśpieszyć redukcję wagi należy do każdego posiłku zjadać pół owocu.

KIEDY NIE STOSOWAĆ GREJPFRUTA?

Nie należy łączyć grejpfruta ani jego soku z żadnymi lekami ze względu na możliwe negatywne interakcje. Należy zachować ok. 4 godzinny odstęp między zastosowaniem leku, a zjedzeniem owocu. Grejpfrut blokuje niektóre enzymy wątrobowe biorące udział w przyswajaniu leków. Może zarówno osłabić działanie leku jak i je wzmocnić, nawet 10-krotnie, co w konsekwencjach zdrowotnych może być bardzo niebezpieczne i szkodliwe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz