Matcha - zielona herbata z Dalekiego Wschodu, inna niż wszystkie





Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Dzięki tej formie jej składniki są o wiele łatwiej przyswajalne dla organizmu, a efekt działania zdrowotnego jest dużo bardziej wyraźniejszy niż po wypiciu filiżanki zwykłej, zielonej herbaty. Zawiera około 10 razy więcej antyoksydantów niż w filiżance zwykłej zielonej herbaty. Swą popularność zawdzięcza min. Japończykom i mnichom buddyjskim. W tamtejszej kulturze rytuał parzenia Matchy jest bardzo ważnym elementem każdego dnia.
Mnisi wypijają Matche przed medytacją bowiem synchronizuje pracę obu półkul mózgowych (obecność L-theaniny). Wprowadza je w stan czuwania - mózg wytwarza fale alfa. Ten aspekt również mogą wykorzystać osoby uczące się, pracujące umysłowo czy każdy kto potrzebuje relaksu 😊

Energia po wypiciu herbaty utrzymuje się dość długo nawet do ok. 4-5 godzin, nie powoduje przy tym rozdrażnienia tak jak po zwykłym napoju energetycznym czy kawie.

L-theanina to rodzaj aminokwasu dostępnego tylko w zielonej herbacie. Pobudza wytwarzanie fal alfa. Według badań podnosi poziom serotoniny i dopaminy, tym samym poprawia samopoczucie, "uszczęśliwia", równoważy emocje, sprzyja nauce i procesom pamięciowym. Zmniejsza napięcie związane z okresem.

CO ZAWIERA MATCHA?

Witaminy: A, B, C, E,
Minerały: cynk, potas, żelazo, wapń, sód,
Inne: L-theanina, błonnik, chlorofil, beta karoten, katechiny


WŁAŚCIWOŚCI HERBATY MATCHA:

  • przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej przez intensywne podniesienie termogenezy organizmu (szczególnie wypita tuż po ćwiczeniach - wzrost tempa metabolizmu o ok. 25% - 30% )
  • oczyszcza organizm z toksyn dzięki obecności chlorofilu
  • wspomaga trawianie
  • odmładza organizm
  • dodaje energii, vigoru
  • odświeża umysł
  • poprawia procesy myślowe i koncentrację
  • poprawia samopoczucie, relaksuje
  • podnosi odporność organizmu
  • reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałom
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zapobiega próchnicy
  • anyoksydanty chronią przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi (np.nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca)

Zawiera mnóstwo antyoksydantów, będących gwarancją zdrowego organizmu. Te cząsteczki wyłapują wolne rodniki, które mają na celu zniszczenie naszych zdrowych komórek. Dzięki temu zapobiegają niebezpiecznym konsekwencjom takim jak szybkie starzenie się i choroby. Zaliczamy do nich: wszelkie barwniki naturalne: likopen, chlorofil, beta karoten, bioflawonoidy, wit. C, E,koenzym Q, cynk, selen.

Wolne rodniki kumulują się w tkance tłuszczowej, uszkadzają błonę komórkową, a następnie DNA komórek. Zaburzają tym samym ich prawidłową pracę i funkcje. Organizm zaczyna niedomagać. Proces odchudzania będzie bardzo utrudniony,  Im więcej wolnych rodników tym więcej uszkodzonych komórek. Tarcza obronna organizmu słabnie, bo np. uszkodzone komórki układu odpornościowego (ze zmienionym DNA) nie będą wyłapywać wirusów. Może to dotyczyć osób palących, nadużywających alkoholu, czy prowadzących ogólnie niezdrowy tryb życia.


PRZYGOTOWANIE MATCHY:


0,5 łyżeczki/1 łyżeczkę Matchy zalewamy wodą ok. 75 - 80 stopni i mieszamy (najlepiej bambusowym pędzlem do tego przeznaczonym - chasenem ). Parzyć przez ok 5-7 min. Na
powierzchni powstanie delikatna zielona pianka. Specjaliści twierdzą, że bezpieczna ilość to 1-2 filiżanki dziennie.

Matcha jest też dodawana do kawy, deserów, różnych napojów, smoothie, koktajli, makaronów i itp.

KIEDY NIE STOSOWAĆ MATCHY?

Matcha zawitała do Europy całkiem nie dawno. Jeszcze nie ma wielu badań na jej temat.
Warto zwracać uwagę na źródło pochodzenia, aby było jak najbardziej ekologiczne. Badania wykazały, że może zawierać ołów w ilości nawet 20-30 razy wyższej niż w filiżance tradycyjnej zielonej herbaty. Jak wiadomo, jest to związek szkodliwy dla zdrowia.
Dodatkowo obecny w niej EGCG  (galusan epigallokatechin) jest pochodną katechin, stanowi silny związek przeciwnowotworowy, aczkolwiek w nadmiarze może kumulować się w wątrobie i powodować różne choroby.



6 komentarzy:

  1. nigdy nie piłam takiej herbaty, dzięki za informacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli lubisz zieloną herbatę myślę, że i ta przypadnie Ci do gustu:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. fajnie wygląda i fajnie smakuje, od czasu do czasu warto spróbować :)

      Usuń
  3. Lubię ją chociaż różnie bywa z jakością a może to kwestia tego, że są różne jej rodzaje. Nie każda jest tak pięknie zielona po zaparzeniu i nie każda sprawdza się w deserach. Chyba trzeba wybierać te droższe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym, którzy jeszcze jej nie skosztowali - polecam spróbować :) Zupełnie inna jakość napoju.

    OdpowiedzUsuń