Co ma wspólnego imbir i Anisakis? Poza tym imbir pomoże na ból gardła, stawy i podkręci metabolizm




Imbir to kolejna z przypraw znana od dawnych czasów, gwarantująca wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Znany jest we wszystkich stronach świata -  od Indii i Afryki przez Amerykę Południową i Europę. Ma mocny zapach i mieszany smak - jest pikantny, słodki i zarazem lekko gorzki. Jego miąższ w zależności od odmiany może być biały, żółty lub czerwony. Należy do rodziny bylin w skład której wchodzą kurkuma i galangal.

Imbir możemy dostać pod wieloma postaciami: świeży, sproszkowany, marynowany, kandyzowany i w postaci olejku.

Bardzo często jest dodawany do warzyw, sosów, zup, ryb, w tym sushi, różnych dań mięsnych, ciast, deserów, koktajli, soków, kawy czy herbaty. Poprawia walory smakowe i ułatwia trawienie ciężkich potraw.

Gingerol to jego najważniejszy i za razem najsilniejszy związek bioaktywny. Działa przeciwzapalnie, niszczy bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty. Naukowcy udowodnili, że ma zdolności hamować rozwój bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych - Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans.

W Japonii przeprowadzono badania, w których imbir skutecznie niszczył larwy Anisakis. Jest to rodzaj pasożyta, występującego w 3 stadium larwalnym min. w rybach (dokładnie dolna część ryby) i owocach morza. Niestety jest zaraźliwy dla człowieka. Nicienie mogą powodować uszkodzenie ścian żołądka i jelit.
Zabija go podgrzanie ryby do 60 stopni, albo zamrożenie jej w temperaturze -20 stopni.
Zanim wybierzemy się na sushi, czy zdecydujemy się na zjedzenie jakiejkolwiek surowej ryby, np; marynowanego śledzia - warto sprawdzić z jakiego źródła pochodzi.


Imbir ma też działanie antyoksydacyjne - czyli kolejny przeciwutleniacz, który chroni nasze komórki przed zniszczeniem ich przez wolne rodniki, a tym samym zapobiega chorobom i przedwczesnemu starzeniu. Zwiększa światło kanalików oskrzeli. dlatego może być dobrym wsparciem przy astmie.

Udowodniono, że imbir hamuje poranne mdłości, pomaga przy niestrawności i różnych dolegliwościach żołądkowych. Poza tym może być skuteczniejszy niż niektóre leki na zgagę. 

CO ZAWIERA IMBIR?


WITAMINY: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E, K
MINERAŁY: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, potas, mangan, selen
INNE: olejki eteryczne (cytral, gingerol, shogaol, zingeron), aminokwasy w tym tryptofan (na dobry nastrój), lipidy, glikolipidy

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE IMBIRU:

  • działa przeciwbólowo (bóle głowy, bóle stawów i inne)
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo
  • działa przeciwzapalnie
  • pomocny na infekcje układu oddechowego
  • poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego
  • poprawia przyswajanie składników pokarmowych
  • chroni przed wrzodami
  • działa wiatropędnie
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • usprawnia krążenie krwi (w naczyniach, skórze, kończynach), chroni przed chorobami układu sercowo - naczyniowego
  • obniża poziom cholesterolu
  • poprawia krążenie w mózgu, a tym samym procesy myślowe
  • poprawia wzrok i krążanie w gałce ocznej
  • wspomaga pracę wątroby i przepływ żółci
  • chroni przed starzeniem - silny antyoksydant
  • naturalny afrodyzjak
  • odkwasza organizm
  • zmniejsza dolegliwości bólowe podczas miesiączki 
  • eliminuje nadmiar wody z organizmu, działa moczopędnie
  • usuwa obrzęki
  • pomocny na chorobę lokomocyjną(zawroty głowy, mdłości, omdlenia)
  • na zaparcia i biegunki
  • wykazuje działanie antynowotworowe (może hamować wzrost komórek nowotworowych, w innych przypadkach może powodować ich rozpad)

Gingerol uszkadza DNA komórki nowotworowej i powoduje jej śmierć.

Inny związek o dokładnej nazwie 6-shogaol (powstaje podczas suszenia lub gotowania korzenia) może niszczyć komórki macierzyste nowotworów, programując ją na samozniszczenie.

IMBIR NA SERCE I UKŁAD KRĄŻENIA


Jak wiadomo, gdy mamy słabe krążenie będziemy senni, trudniej nam się będzie skoncentrować, będzie nam zimno w dłonie i w stopy.
Imbir bardzo usprawnia krążenie krwi i zapobiega zlepianiu czerwonych krwinek, a tym samym chroni przed powstawaniem skrzepów (może zapobiegać zawałom, udarom mózgu). Imbir rozrzedza krew, dzięki temu sercu pracuje się lżej. 
Lepsze krążenie wpływa na poprawę transportu substancji odżywczych do komórek i usuwanie z nich szkodliwych produktów. Bardziej odżywione i oczyszczone komórki - czy to wątroby czy mózgu pracują szybciej, wydajniej i efektywniej co też przekłada się na nasze pozytywne samopoczucie i dobry sen. 
Organizm  podczas infekcji, niedomagań czy urazów regeneruje się w krótkim czasie.
Przyjemnie rozgrzewa i dotlenia wszystkie tkanki i czyści naczynia krwionośne z zalegającego w nich cholesterolu, likwiduje przy tym cellulit.

IMBIR NA STAWY I UKŁAD RUCHU


Poprawiając przepływ krwi w stawach również usprawnia ich ruchomość, dostarcza im niezbędne składniki z pożywienia, odżywia je, działa przeciwbólowo. Gingerole hamują tworzenie związków zapalnych (cytokiny i chemokiny) i pomagają likwidować istniejące stany zapalne.

Przeprowadzono badania na podstawie zapalenia stawu kolanowego. U osób stosujących w diecie korzeń imbiru przez 12 tygodni, odnotowano zmniejszoną opuchliznę, większą ruchomość stawu i mniej dolegliwości bólowych w porównaniu z osobami, które nie stosowały imbiru ( u tych osób obrzęk się powiększył ).
Wraz z cytryną usuwa zalegające złogi kwasu moczowego będącego przyczyną reumatyzmu, podagry i innych chorób. Imbir ułatwia doprowadzenie składników do tkanki, zmniejsza dolegliwości bólowe, a sok z cytryny rozpuszcza kwas moczowy.

Ze względu na jego działanie przeciwbólowe, niektórzy stosują go zamiast tradycyjnych leków, mających przy okazji wiele skutków ubocznych. 


IMBIR NA ODCHUDZANIE


2 łyżki soku z imbiru
1/2 cytryny
3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli, cynamonu (lub bez)

Imbir ścieramy na tarce i sok wyciskamy przez gazę, albo przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie wyciskamy połówkę cytryny. Napój możemy przygotować w dwóch wersjach: z sokiem jabłkowym lub z wodą. Imbir możemy zalać przegotowaną wodą, przestudzić, dodać miód, cytrynę i chilli.

W drugiej opcji wszystko dodajmy do soku jabłkowego, możemy lekko podgrzać w garnku lub wypić na zimno. Tutaj powinno obyć się bez miodu, sama słodycz jabłek powinna wystarczyć. 
Taki napój należy stosować z umiarem, ze względu na właściwości drażniące.

Imbir znany jest z tego, że podkręca spalanie i metabolizm. Pobudza procesy termogenezy, dzięki temu organizm wytwarza więcej ciepła i intensywniej spala kalorie. Tempo metabolizmu może wzrosnąć o 5%, a samo spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 16%. Jeżeli do tego wprowadzimy ćwiczenia, można uzyskać więcej korzyści. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych, dlatego pokarm zostaje szybciej strawiony. Enzymy w nim zawarte szybko rozkładają białko, więc nie nie zalega w żołądku i nie fermentuje w jelitach, ani nie odkłada się w innych miejscach w postaci złogów.


 IMBIR NA PRZEZIĘBIENIE


Imbir niszczy wirusy i bakterie, świetnie oczyszcza zatoki i drogi oddechowe. Rozgrzewa całe ciało i odświeża umysł. Tutaj warto polecić napój z miodem i imbirem. Taką miksturę możemy pić o każdej porze dnia i roku. Także zimą czy jesienią, w przerwie podczas nauki - będzie idealny. 

1 - 2 plasterki świeżego imbiru (lub pół łyżeczki w proszku)
1 łyżeczka miodu
1 plaster cytryny
2 listki mięty dla smaku

Imbir kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, zalewamy przegotowaną wodą i czekamy chwilę, aż przestygnie. Dodajemy miód i cytrynę. Bardzo pomocna będzie przy przeziębieniu - na kaszel, katar i na ból gardła. Latem, gdy nam gorąco może stanowić zdrową alternatywę lemoniady, w wersji na zimno, z kostkami lodu.

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA IMBIRU:


Ze względu na to, że imbir może podrażniać należy stosować go z umiarem.
W przypadku kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem.
Również należy uważać na interakcje, gdy przyjmujemy różne leki, w tym rozrzedzające krew.


Źródła:
https://onalubi.pl/rak/imbir-jest-10000-razy-skuteczniejszy-niz-chemioterapia/
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/imbir-wymusza-samobojstwo-komorek-bialaczki-2014-07
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/



4 komentarze:

  1. O zdrowotnych właściwościach imbiru już nieraz słyszałam i muszę go w końcu wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio wróciłam w jego łaski :)

      Usuń
  2. Nie miałem pojęcia, że imbir potrafi aż tyle zdziałać... Od dobrych 2 lat, niemal każdy jesienno-zimowy poranek rozpoczynam od szklanki naparu z imbiru, ale to głównie na odporność i kłopoty z gardłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też stosuję go na obolałe gardło (do tego z miodem i cytryną) i na rozgrzanie, gdy mi zimno .

      Usuń