Kardamon i brunatna tkanka tłuszczowa, która spala kalorie




Kardamon to jedna z bardzo lubianych i cennych przypraw, często dodajemy ją chociażby do kawy. Bardzo dobrze znany jest w Indiach (skąd w głównej mierze pochodzi), krajach arabskich czy na Dalekim Wschodzie. Należy do tej samej rodziny co imbir.

Jest to roślina z rodzaju bylin, osiągająca wysokość do około 3 metrów. Jej liście są długie, ostro zakończone, a kwiaty z reguły są koloru białego, żółtego, żółto - czerwonego (w zależności od jego gatunku). Na jesieni mamy już dojrzałe strąki, wypełnione ziarnem. Najczęściej zbierane są w okresie od października do grudnia. Zapach i aromat przyprawy jest mieszany - lekko słodkawy,  ostry, z wyraźną korzenną nutą.

Stanowi nieodłączny składnik różnych mieszanek przyprawowych, w tym dobrze nam znamych curry i garam masala. Ciekawie smakuje w połączeniu z wanilią np. w budyniu, czekoladzie czy lodach. Dobrze komponuje się zarówno na słodko jak i na słono, dodaje się go do: deserów, pierników, kawy, herbaty, mleka, grzańca, różnych potraw mięsnych, śledzi. Herbata z imbirem i kardamonem to bardzo popularny napój w Chinach.

Medycyna ajurwedyjska docenia jego zalety przy leczeniu takich schorzeń jak: ból zęba, stany zapalne dziąseł i jamy ustnej, zapalenie płuc, oskrzeli, kaszel, niestrawność, bóle głowy, bóle reumatyczne.

Mamy dwie odmiany kardamonu:

  • zielony (Elletaria cardamomum) - (Indiie, Srii Lanka)
  • czarny lub ciemny brąz (Amomum subulatum) - (Himalaje) 
Czarne strąki są większe od zielonych i trochę przypominają kokosy.


CO ZAWIERA KARDAMON?

WITAMINY: A, B1, B2, B3, B6, C
MINERAŁY: magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, siarka, sód, mangan, miedź
INNE: błonnik, flawonoidy, olejki eteryczne (min. borneol, kamfora, pineol, eucalyptol (inaczej cyneol), cytronellol, myrcen, limonen


WŁAŚCIWOŚCI KARDAMONU:

  • działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo
  • poprawia trawienie - zmniejsza wzdęcia, kolki, skurcze żołądka, działa wiatropędnie
  • pomocny przy leczeniu infekcji jamy ustnej, odświeża oddech (niszczy bakterie powodujący nieświeży oddech - min. Streptococcus mutans, Candida albicans)
  • łagodzi nudności
  • wspomaga leczenie zaparć
  • poprawia samopoczucie (sporo magnezu)
  • wspomaga odchudzanie
  • reguluje ciśnienie krwi - obniża wysokie ciśnienie (ma dużo potasu)
  • działa moczopędnie
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych, dolegliwości reumatycznych
  • naturalny afrodyzjak
  • wymiata wolne rodniki
  • odtruwa organizm przyśpieszając usuwanie szkodliwych substancji


W ziarnach kardamonu, podobnie jak w migdałach, koperku, kolendrze czy też w słoneczniku występuje naturalna melatonina. Hormon ten reguluje nasz zegar biologiczny (czyli zarówno sen jak i czuwanie) min. sprawia że zasypiamy bez najmniejszego problemu. A jak wiadomo odpowiednia długość snu jest bardzo ważna dla wszystkich procesów zachodzących w naszych organizmach. Gdy ilość melatoniny produkowanej przez naszą szyszynkę będzie za mała, możemy zacząć cierpieć na problemy z bezsennością, a do tego jeszcze może być tak, że będziemy nadmiernie tyli. Melatonina stymuluje organizm do tworzenia brunatnej tkanki tłuszczowej. Ta tkanka ku zadowoleniu wszystkich dbających o figurę 😉 spala kalorie zamiast je magazynować.

Wyróżniamy dwa rodzaje tkanki tłuszczowej:

  • tkankę białą - magazynująca tkankę tłuszczową
  • tkankę brunatną - spalającą kalorie
Tkanka brunatna odpowiada za podtrzymanie odpowiedniej temperatury naszego ciała, dlatego też w jej mitochondriach zachodzą szybkie procesy spalania, celem dostarczenia odpowiedniej ilości energii i wytworzenia ciepła. Znajduje się głównie w okolicach obojczyków, szyi i klatki piersiowej.

Z kolei biała tkanka tłuszczowa nie spala, tylko magazynuje energię w postaci tkanki tłuszczowej. Jej odpowiednia ilość jest nam potrzebna chociażby do produkcji hormonów, aczkolwiek w nadmiarze przyczynia się do powstawania otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych chorób związanych ze złą przemianą materii.

Eucalyptol (inaczej cyneol), występujący w tej roślinie niszczy wszelkie baterie, wirusy i grzyby. Ten sam związek znajdziemy również w eukaliptusie. W przypadku chorób układu oddechowego takich jak kaszel czy zapalenie płuc, działa wykrztuśnie i pobudza do produkcji śluzu. Poza tym działa rozluźniająco na mięśnie jelit, zapobiega skurczom żołądka i reguluje jego kwasowość (może chronić przed zgagą, odbijaniem).

Podczas badań udowodniono jego korzystne właściwości w leczeniu astmy i nowotworów jelita grubego. 

Najlepiej kupować go w strąkach lub ziarnach. Mielony wietrzeje, szybciej traci swoje właściwości i aromat. Jest także dostępny w postaci olejku.


PEELING Z KARDAMONEM NA TWARZ

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
1 łyżeczka skrystalizowanego miodu

Kardamonu nie mielimy zbyt drobno. W przypadku miodu najlepiej jest wykorzystać nie lejący tylko taki, który już będzie ulegał procesowi krystalizacji. Drobne grudki zapewnią skuteczniejszy peeling. Obydwa składniki łączymy ze sobą i nakładamy na twarz. Peeling można też zastosować na skórę całego ciała. Dobrze złuszcza naskórek, nawilża, odmładza i odżywia ze względu na witaminy i minerały zawarte w miodzie i kardamonie - min. A, C, z grupy B, cynk, siarkę.

KIEDY NIE STOSOWAĆ KARDAMONU?

Nie powinny go stosować osoby uczulone.
Przy dolegliwościach ze strony woreczka żółciowego może powodować ból i kłucie.
Kobiety w ciąży jak ze wszystkim, dobrze żeby konsultowały się z lekarzem w tej kwestii.


Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cardamom.html
http://www.livestrong.com/article/338907-health-benefits-of-cardamom/
https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-cardamom/
http://www.roik.pl/melatonina-pomaga-spalac-kalorie/



6 komentarzy:

  1. Lubię wszystkie przyprawy korzenne, doskonale rozgrzewają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację :) i do tego mamy za darmo przyśpieszenie metabolizmu :)

      Usuń
  2. Tak czułam, że musi mieć jakieś dobre zalety :P Ja nie wyobrażam sobie kawy bez niego :) właśnie za to lubie Tigera z Coffe Heaven.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kardamon! Muszę zapolować na ten czarny, ciekawam różnicy w smaku... wiesz może gdzie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak ja :):P ja kupuje przez internet, chyba że w jakimś dobrze zaopatrzonym zielarskim/sklepie Eko uda Ci się spotkać :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kardamon! Chociaż nigdy dotąd nie słyszałam o jego czarnej odmianie - muszę poszukać :D

    OdpowiedzUsuń