Orkisz to źródło rodanidu, krzemu i witamin, rozwesela i buduje siłę całego organizmu





Orkisz to stary gatunek pszenicy uprawiany od bardzo dawna, jeszcze za czasów starożytnych. Z czasem odszedł w zapomnienie, a jego miejsce zajęła dobrze znana nam wszystkim pszenica zwyczajna. Niestety w okresie rozwoju przemysłowego postawiono w głównej mierze na ilość, a nie na jakość. Pszenica w tym przypadku okazała się wydajniejsza i zapewniała większe plony. Obecnie nastąpił jego wielki powrót, ponieważ pod względem właściwości zdrowotnych przewyższa inne zboża. Jego zalety wychwalała sama św. Hildegarda z Bingen. Zachęcała do spożywania go podczas każdego posiłku i uważała go za najważniejszy pokarm odżywczy i leczniczy.
Jak sama mawiała: "Gdy ktoś jest tak chory, że nie może jeść, należy ugotować całe ziarna orkiszu. Do tego dodać masło i jajka, odrobinę posolić. Taka potrawa uleczy od środka całe ciało. Orkisz wytwarza silne ciało, mocne mięśnie i zdrową krew, działa natłuszczająco,  rozwesela i sprzyja dobremu zadowoleniu".

W przeciwieństwie do zwykłej pszenicy i jako jedne z nielicznych zbóż nie jest modyfikowany genetycznie, jest odporny na trudne warunki atmosferyczne i nie imają się go żadne choroby roślin. Wykiełkuje nawet na słabych glebach.  Nie wymaga nawożenia i stosowania środków ochrony roślin.


Orkisz jest ogólnie dostępny pod postacią ziarna, płatków orkiszowych, kaszy, mąki, otrąb, makaronu, ryżu, hoduje się kiełki orkiszowe, a nawet można spróbować kawy orkiszowej i piwa orkiszowego😊Jego delikatny, lekko orzechowy smak powoduje, że dobrze się komponuje i na słodko i na słono. W smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnej mąki.

JAKIE WITAMINY I MINERAŁY ZAWIERA ORKISZ?

WITAMINY: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, B17, C, D, E, K
MINERAŁY: krzem, żelazo, cynk, potas, wapń, sód, mangan, magnez, miedź, selen,
INNE: białko, węglowodany, błonnik, rodanid, kwasy tłuszczowe (linolenowy)

Obecny w orkiszu rodanid jest naturalnym antybiotykiem, obecnym również w ślinie, krwi i mleku matki. Podnosi odporność, a wraz z żelazem wzmaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Jest również czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, układu kostnego, wzmacnia serce i poprawia samopoczucie i chroni przed nowotworami.


WŁAŚCIWOŚCI ORKISZU:

  • podnosi odporność organizmu
  • zapewnia odpowiednie pH organizmu
  • normalizuje poziom glukozy i insuliny we krwi
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspiera leczenie przy zatruciach, w tym zatrucia polekowe
  • rozgrzewa organizm od wewnątrz
  • dzięki obecności kwasów tłuszczowych nawilża ciało
  • zawiera sporo krzemu - poprawia stan włosów, skóry, paznokci, przyśpiesza gojenie ran
  • bardzo poprawia samopoczucie, "rozwesela" - zawiera dużo witamin z grupy B i ważne aminokwasy takie jak tryptofan
  • poprawia pracę mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia procesy pamięciowe
  • w widoczny sposób dodaje sił i wzmacnia organizm
  • wzmacnia trzustkę i śledzionę
  • wzmacnia serce i naczynia krwionośne (chroni przed zawałem, udarem)
  • zapobiega nadciśnieniu
  • obniża poziom cholesterolu
  • poprawia trawienie
  • leczy dolegliwości żołądkowo-jelitowe ( wrzody jelit, nadwrażliwość jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna)
  • przyśpiesza przemianę materii 
  • wspomaga tworzenie hormonów płciowych - zawiera sporo niacyny
  • poprawia przyswajanie wapnia - poprawia budowę kości
  • wzmacnia nerki i chroni przed kamicą nerkową
  • leczenie hemoroidów
  • hamuje biegunkę

Orkisz słynie z tego, że wzmacnia cały organizm i usprawnia działanie wszystkich organów. Działa kojąco na stany zapalne jelit, poprawia ich pracę i zapobiega zaparciom. Dzięki sporej ilości błonnika łatwo wiąże i usuwa zbędne toksyny z organizmu. W przypadku przemęczenia, braku sił i podatności na różne infekcje jest idealnym pokarmem. W porównaniu do zwykłej pszenicy zawiera około 40%-50% więcej dobrze przyswajalnego białka, dlatego wspomaga budowę tężyzny fizycznej i masy mięśniowej. Jest odpowiedni dla wszystkich grup krwi.

Duży plus dla orkiszu za to, że zawiera sporo takich aminokwasów jak lizyna, tryptofan, metionina. Powszechnie wiadomo, że ich obecność bardzo korzystnie wpływa na samopoczucie i pracę całego układu nerwowego. Wszelkie potrawy z niego przygotowane sycą i na dość długo hamują uczucie głodu.

Prosty i lekkostrawny kleik z orkiszu sprawdza się w przypadku dolegliwości ze strony żołądka, jelit, wspomaga rekonwalescencję po operacji.

Przez obecność krzemu widocznie poprawi stan naszych włosów, cery i wzmocni paznokcie. Krzem leczy wszelkie stany zapalne w organiźmie, pozytywnie wpływa na stawy, kości, chrząstki, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Zapewnia mocne i elastyczne ściany naczyń krwionośnych. Poprawia pracę mózgu i procesy myślowe.

Jak widać ma wiele właściwości zdrowotnych, ale niestety są też i minusy. Zawiera gluten, dlatego osoby z nietolerancją glutenu nie będą mogły wprowadzić go do swojej diety. Aczkolwiek jest go mniej niż w tradycyjnej białej mące i jest łatwiej przyswajalny przez nasze jelita, ponieważ jego struktura nie była modyfikowana genetycznie (zawiera mniej aminokwasu gliadyny) i od czasów starożytnych zachował taką samą, niezmienną strukturę i te same właściwości.


Kawa orkiszowa jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej kawy - jest łagodna dla jelit i nie zawiera kofeiny. Nie wypłukuje witamin i magnezu z organizmu, wręcz przeciwnie sama je dostarcza. Rozgrzewa organizm i w widoczny sposób poprawia nastrój 😊 Nie szkodzi przy wrzodach żołądka, tak jak zwykła kawa. Dobrze smakuje z mlekiem i przyprawami: cynamonem, kardamonem czy wanilią.

Nasiona bardzo świetnie się sprawdzają jako dodatek do past, pasztetów i różnych dań mięsnych. Trzeba jedynie pamiętać, że nasiona mają twardą osłonkę, więc najlepiej namoczyć je w wodzie i pozostawić do rana. Następnego dnia należy je opłukać i ugotować.

Z ciekawostek - z orkiszu produkuje się plewę orkiszową - stanowi wypełnienie kołder, poduszek, materacy. Zapewnia zdrowy, spokojny sen i rozluźnienie całego ciała, chroni przed odleżynami.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie zaleca się stosować przy alergii na gluten. W innych przypadkach czy chorobach konsultować z lekarzem.







4 komentarze:

  1. A przy tym orkiszowe wypieki są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję ziarna, kiełków, kawy i piwka ;) mąkę i płatki orkiszowe uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz więcej produktów z orkiszu w sklepach. Przyznaję, do tej pory nie polowałam jakoś specjalnie na nie. Pozostaje mieć nadzieję, że masowa produkcja nie zepsuje i orkiszu, jak już zepsuła wiele innych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kiedy jadam chleb orkiszowy nie mam problemów z anemią. Poziom hemoglobiny bardzo ładnie poszedł w górę. Dlatego polecam to zboże.

    OdpowiedzUsuń