Dereń jadalny - właściwości i zastosowanie





Dereń jadalny rośnie jako drzewo lub krzew będący ozdobą ogrodu. Występuje w kilku odmianach: jadalny, świdawa, japoński, kanadyjski, dereń rzeczony, elegantissima, jantarnyj o żółtych owocach. Są gatunki jadalne i dekoracyjne. W naszym kraju najbardziej znana jest odmiana czerwona derenia jadalnego. Jego owoce mają podłużny, owalny kształt. W smaku są słodkie i lekko cierpkie, zbliżone do smaku wiśni. W zależności od gatunku najlepiej go zrywać w okresie od lipca do końca września. W medycynie niekonwencjonalnej jego właściwości lecznice są znane i stosowane od bardzo dawna. Jest niskokaloryczny, bo w 100g owocu znajdziemy zaledwie 45 kcal.

Z derenia możemy robić rozmaite przetwory: dżemy, kompoty, konfitury, sok. Możemy go dodawać do deserów. Suszony dereń idealnie urozmaici smak i walory zdrowotne zwykłej herbaty. Dobrze komponuje się w danich mięsnych. Z alkoholi znana jest słynna dereniówka i brandy.

WITAMINY I MINERAŁY, KTÓRE ZAWIERA DEREŃ JADALNY

WITAMINY: A, B1, B2, C, E, PP,
MINERAŁY: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan
INNE: błonnik, flawonoidy, beta karoten, pektyny, garbniki, kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, taniny, cukry: fruktoza, sacharoza,

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI DERENIA JADALNEGO?

  • działa przeciwzapalnie
  • obniża gorączkę i pomaga w walce z przeziębieniem
  • wzmaga wydzielanie insuliny i pomaga przy leczeniu cukrzycy
  • pomaga przy dolegliwościach żołądkowych
  • leczy biegunkę dzięki właściwościom ściągającym
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • wpiera usuwanie pasożytów z organizmu
  • pomaga przy leczeniu anemii ( zawiera sporo żelaza)
  • normalizuje ciśnienie krwi
  • przyśpiesza przemianę materii (pomocny w walce z nadwagą)
  • leczy reumatyzm, podagrę, bóle stawów
  • wypłukuje kwas moczowy i szczawiowy z organizmu 
  • zmniejsza obfite miesiączki
  • pomocny przy dolegliwościach ze strony układu moczowego
  • poprawia pracę nerek
  • działa moczopędnie
  • wspiera profilaktykę przeciwnowotworową


KĄPIEL Z WYWAREM Z LIŚCI I KORY DERENIA

Taka kąpiel ma działanie wzmacniające, relaksujące i odprężające. Wspomaga leczenie dolegliwości ze strony układu moczowo-płciowego, układu ruchu w tym: podagry, reumatyzmu i dolegliwości stawowych. Działa przeciwzapalnie, sciągająco, przeciwgorączkowo i kojąco. Poprawia stan skóry. Przyśpiesza gojenie ran, pomaga na bóle żylne w nogach.

NALEWKA Z DERENIA

1 kg owoców derenia
0,5 kg cukru (bądź mniej)
1l spirytusu

Owoce derenia dokładnie myjemy pod bierzącą wodą, a następnie przekładamy do słoika. Nie musimy ich drylować. Zalewamy je spirytusem i pozostawiamy na około 4 - 5 tygodni. Co jakiś czas dobrze jest wstrząsnąć słoikiem. Po upływie 4 - 5 tygodni spirytus zlewamy do buteki. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i ponownie zostawiamy na około 1- 2 dni. Powstały syrop przecedzamy przez gazę, a następnie łączymy go ze spirytusem, który zlaliśmy wcześniej. Taką nalewkę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu przez 4 - 6 miesięcy. Po takim czasie nabierze odpowiednich walorów smakowych oraz leczniczych i będzie idelana do spożycia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz