Śliwki, jakie mają właściwości i wartości odżywcze?





O tej porze dominującym owocem o cennych właściwościach zdrowotnych i bogatych wartościach odżywczych jest właśnie śliwka. Obecnie mamy około 5000 - 6000 odmian śliwy domowej. Jej najbardziej znane odmiany to: zwykła, łowicka, włoska, opal, diana, królowa Wiktoria, president, stanley, lepotica, herman i brzoskwiniowa. Dziś skupimy się na tej najpopularniejszej w naszym kraju, czyli śliwce węgierce. Już sama nazwa "węgierka" wskazuje na to, że została przywieziona do nas z Węgier. 

Te owoce to cudowny wytwór natury, który jest nie tylko dobry w smaku, ale też i leczy. Śliwki mają wiele cennych witamin i minerałów. Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje właściwości lecznicze suszonych śliwek do leczenia zaparcia ze względu na dużą ilość błonnika w tych owocach.
Śliwki najbardziej kojarzą się wszystkim z ciastem drożdżowym, albo z kompotem wigilijnym. Gdy o to samo zapytamy kogoś, kto mieszka w górach to pewnie odpowie, że ze śliwowicą 😉.

A do czego nada się śliwka? Prawie, że do wszystkiego 😉 Można z nich przygotwywać dżemy, powidła, kompoty, ciasta, pierogi, knedle. Smakiem idealnie się komponują z wieloma daniami będą pasowały w różnych sosach, marynatach mięsnych, we wszelakich pieczeniach, wędlinach czy bigosie. W przypadku takich dań zaletą śliwki jest fakt, że ułatwia ich trawienie. Z trunków popularne są śliwowica, tarniówka i piwo śliwkowe.


ŚLIWKI - ZAWARTOŚĆ WITAMIN I MINERAŁÓW

WITAMINY: A, beta karoten, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, K
MINERAŁY: wapń, magnez, potas, cynk, miedź, żelazo, mangan, fosfor,
INNE: flawonoidy, polifenole: katechiny, kwas chlorogenowy, fitosterole, sorbitol, luteina

Sorbitol 

Sorbitol jest rodzajem alkoholu cukrowego. Naturalnie występuje w owocach takich jak śliwki, morele, czereśnie, w grzybach i algach. Pozyskuje się go drogą uwodornienia glukozy w obecności niklu. Ze względu na jego słodki smak jest stosowany w przemyśle spożywczym. Sorbitol ma higroskopije właściwości, dzięki czemu potrafi zatrzymać cząsteczki wody i chronic produkt przed krystalizacją. Jak większość alkoholi cukrowych w tym sorbitol, spożyty w nadmiarze może powodować dyskomfort, wzdęcia i rozwolnienie.

Flawonoidy

To naturalne barwniki, związki róślinne, które mają zadanie ochronne w stosunku do naszych organizmów. Wykazują działanie przeciwzapalne, zabezpieczają skórę przed negatywnym promieniowaniem UV. Obniżają wysokie ciśnienie krwi, uszczelnieją naszynia krwionośne.

SUSZONE ŚLIWKI


Suszone śliwki są bardziej skoncentrowane pod względem wartości odżywczych. Zawierają 5-7 razy więcej błonnika i mają więcej witamin niż surowe śliwki. Suszone śliwki ze względu na swoje właściwości przeczyszczające są szczególnie polecane osobom, które cierpią na uporczywe zaparcia. Błonnik oraz sorbitol obecne w tym owocu nawilżają ścianki jelit, zmiękczają treści pokarmowe, dzięki czemu jelito grube łatwiej je wydala. Inną zaletą błonnika jest to, że stabilizuje nasz poziom cukru we krwi i zapobiega napadom wilczego głodu.


 ŚLIWKI - WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I DZIAŁANIE 

  • regulują pracę przewodu pokarmowego
  • likwidują zaparcia (błonnik, sorbitol)
  • poprawiają pracę układu nerwowego i mózgu (witaminy z gr.B i magnez)
  • wspierają zdrowie oczu (witamina A i beta karoten, luteina)
  • poprawiają lepszą pracę serca i układu krwionośnego (błonnik i antyoksydanty, duża ilość potasu, który rozszerza naczynia)
  • obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą (błonnik - pektyna)
  • poprawiają stan naszej cery, hamują procesy starzenia (witamina E)
  • wspierają procesy krwiotwórcze (żelazo, mangan, miedź)
  • wykazują działanie żółciopędne
  • chronią przed osteoporozą (polifenole, witamina K)
  • działają przeciwnowotworowo


Antyoksydanty w śliwkach

Antyoksydanty obecne w śliwkach takie jak witaminy: A, C, E i witaminy z grupy B, chronią mózg przed chorobami degeneracyjnymi. W szczególności neurony, które są narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników. W przypadku chorób Alzheimera i Parkinsona udowodniono, że to właśnie wolne rodniki przyczyniają się do uszkodzeń w mózgu, osłabienia pamięci i pogorszenia procesów myślowych. Źródłem wolnych rodników jest zła dieta, przetworzona gotowa żywność, papierosy i długotrwały stres. Poza tym, wolne rodniki zwiększają zachorowanlność na nowotwory przez wprowadzenie szkodliwych zmian w komórkowym DNA. Powdują osiadanie cholesterolu na ściankach żył i tetnic, w efekcie zwężają ich średnicę i przyczyniają się do osłabienia naczyń oraz powstania miażdżycy.


KORA ŚLIWY AFRYKAŃSKIEJ

W medycynie docenia się nie właściwości lecznicze samych owoców, ale i korę tego drzewa. Jej wyciąg zawiera fitosterole, garbniki, kwasy tłuszczowe. Fitosterole działają przeciwzapalnie, a poza tym wykazują podobne właściwości do hormonów. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej jest stosowany w leczeniu prostaty. W tym przypadku fitosterole uzupełniają pochodną testosteronu DHT, której brakuje w organiźmie chorego. Poza tym stosuje się ją w chorobach skóry tj. łuszczyca, trądzik.


KOMU NIE SŁUŻĄ ŚLIWKI?


Śliwki znane są ze swoich właściwości przeczyszczających, dlatego w nadmiarze mogą powodować wzdęcia i rozwolnienie. W niektórych źrodłach podają, że nie są wskazane dla osób z chorobami wątroby i trzustki, natomiast w innych, że wręcz przeciwnie - śliwki mogą regulować poziom cukru we krwi i sprzyjać upłynnianiu żółci i oczyszczaniu wątroby. W takich kwestiach najlepiej konsultować się z lekarzem.


Źródła:
http://bonavita.pl/flawonoidy-czyli-nadzwyczajne-substancje-roslinne-gdzie-wystepuja-i-jak-dzialaja
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz