Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) - 11 produktów, które mogą złagodzić dolegliwości





Reumatoidalne zapalenie stawów czyli RZS może mieć różne podłoże i swoje przyczyny. 

Najczęstsze objawy RZS to ból stawów podczas poruszania się i uczucie zesztywnienia w obrębie chorego miejsca. W przypadku stawów biodrowych czy kolanowych wraz z postępem tej choroby może dojść do całkowitego unieruchomienia chorego. Na stawach palców dłoni czy stóp (szczególnie duży palec u stopy) możemy zauważyć charakterystyczne i bolesne czerwone opuchlizny, zgrubienia, guzki bądź obrzęki.
Chorobę przykładowo może wywołać konkretny czynnik genetyczny, lecz nie zawsze. Według medycyny naturalnej za główny powód większości chorób, w tym za powstanie reumatoidalnego zapalenia stawów uważa się długotrwałe zakwaszenie organizmu. Do takiej sytuacji dochodzi, gdy mamy źle zbilansowaną dietę, słabo nawodniony organizm, mało śpimy i ogólnie nie dbamy o siebie. Z reguły w takiej diecie przeważają gotowe produkty i półprodukty, fast-foody, nadmierne ilości kawy, cukru, soli i napoi gazowanych. Jak wiadomo, takie pokarmy z natury są kwasotwórcze. Do tego przyczynia się częste przejadanie się, nieodpowiednie łaczenie ze sobą składników pokarmowych, nadmiar stosowanych leków, drastyczne kuracje odchudzające i wszelkie czynniki stresowe. Organizm nie nadąża z neutralizowaniem toksyn pochodzących ze sztucznych i przetworzonych produktów. Taka dieta nie dostarcza nam żadnych wartości, wręcz szkodzi naszemu zdrowiu. Organizm podczas trawienia tego typu substancji traci własne zapasy witamin i minerałów. Powstaje nadwyżka kwasów, których organizm nie może zneutralizować. PH ustroju staje się mocno zakwaszone. Ciało ludzkie zaczyna upychać złogi w miękkich elementach np. w chrząstkach stawowych, blokując ich ruchomość i powodując stany zapalne i bolesne obrzęki. Powstają guzki i zgrubienia na palcach dłoni, na palcach stóp formują się haluksy. W przypadku układu ruchu konsekwencją tego może być podagra, gościec czy właśnie reumatoidalne zapalenie stawów. W jelitach - przez zaparcia do ścianek przylegają masy kałowe. W woreczku żółciowym powstają kamienie żółciowe, w których zasiedlają się bakterie, wirusy i pasożyty. W żyłach mamy poupychany cholesterol i wapń. Cholesterol zwęża światło naczyń krwionośnych, przyczyniając się do zawału serca i udaru mózgu. Wapń powoduje zesztywnienie ścian i pękanie naczynek krwionośnych. Z zewnętrznych objawów można zauważyć rozdwajanie się paznokci, siwienie i wypadanie włosów. Poza tym także samopoczucie ulega znacznemu pogorszeniu. Mogą temu towarzyszyć stany lękowe, depresja, brak motywacji czy chęci do działania i notoryczne zmęczenie. Jednym słowem mamy zatrucie całego ustroju. Powstają niedobory witamin i minerałów, a dalej uwidaczniają się wstępne symptomy różnych chorób. Jako pierwsza zaczyna niedomagać ta część ciała, w której zgromadziło się najwięcej toksyn. Więcej o zakwaszeniu organizmu i jego negatywnych skutkach możesz poczytać tutaj.

Oto przykładowe produkty, które mogą złagodzić dolegliwości w reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS):



1. Seler działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

Seler (zarówno jego korzeń jak i łodyga) w dawnej medycynie ludowej z powodzeniem  był stosowany przy wszelkich dolegliwościach ze strony układu ruchu. Idealnie sprawdzał się na reumatyzm, podagrę, artretyzm, czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warto go włączyć do diety ze względu na jego cenne właściwości lecznicze. Zawiera sporo witaminy C, E, kompleks witamin z grupy B, potas, magnez, żelazo i cynk. Seler przyśpiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Działa moczopędnie, likwiduje opuchliznę i obrzęki. W przypadku RZS może przynieść  dość wyraźną ulgę, ponieważ skutecznie rozpuszcza i usuwa złogi kwasu moczowego z tkanek. Ponadto seler poprawia przepływ żółci i zapobiega jej zastojom. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, alkalizująco, antyoksydacyjnie i przeciwdepresyjnie. Poprawia pracę układu pokarmowego i usuwa zaparcia. Mimo wielu korzyści niestety seler u niektórych osób może powodować uczulenie.


2. Świeże soki usuwają kwas moczowy ze stawów i zmniejszają stan zapalny w RZS

Świeże soki bardzo alkalizują zakwaszony organizm, rozpuszczają i wypłukują kwas moczowy oraz inne szkodliwe produkty przemiany materii. Przywracają prawidłowe pH naszemu ciału. Neutralizują cały organizm i dotleniają wszystkie jego tkanki i komórki. Dostarczają pełny zestaw niezbędnych witamin, minerałów, antyoksydantów i innych ważnych związków w ich najlepiej przyswajalnej formie. Warto je wypijać tuż po przygotowaniu, ponieważ wraz z upływem czasu ich cenne związki ulegają utlenieniu. Na dolegliwości ze strony układku ruchu takie jak RZS polecane są soki z cytryny, buraka, marchwi, kapusty i jabłek. Można je łączyć w dowolnych kombinacjach. Podczas kuracji sokowej wyraźną ulgę odczuwa się juz po pierwszych trzech dniach jej stosowania. Należy wypijać około 1 litra soków dziennie. W wyraźny sposób poprawia się jakość snu, stajemy się bardziej wypoczęci i zrelaksowani. Z każdym dniem mamy więcej siły zauważamy i  coraz więcej korzyści. Zmniejsza się stan zapalny, a tym samym dolegliwości bólowe są coraz mniej dokuczliwe i znikają obrzeki w obrębie stawów.


3. Kasza jaglana odkwasza organizm i wspiera zdrowie stawów

Kasza jaglana zdecydowanie jest pokarmem zasadowym, więc będzie działać odkwaszająco na nasz organizm. Dodaje dużo energii, ma niski indeks glikemiczny i na dość długo zapewnia uczucie sytości. Posiada bardzo cenne właściwości lecznicze, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Jej spożywanie jest także bezpieczne dla osób z celiaklią. Obecna w niej lecytyna obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podnosi poziom dobrego HDL. Kasza jaglana zawiera w sobie dużo witamin z grupy B, sole mineralne tj. wapń, krzem, miedź, żelazo i magnez. Poprawia stan kości i zębów. Wspomaga kręgosłup, stawy biodrowe, kolanowe i chrząstki stawowe. W jej ziarnach znajduje się krzemionka, która również wspiera chore stawy i przyśpiesza ich regenerację. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Kasza jaglana działa jak miotła i oczyszcza jelita z zalegającej treści pokarmowej. Wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia ich elastyczność. Zapobiega przyleganiu cholesterolu do ścianek naczyń krwionośnych. Ponadto krzem przyśpiesza regenerację po różnych zabiegach i urazach, poprawia metabolizm i ułatwia ochudzanie. 


4. Kasza gryczana rozgrzewa organizm

Kasza gryczana również ma charakter zasadowy i odkwasza organizm. Bardzo rozgrzewa go od środka i dodaje energii. Podobnie jak kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Dzięki dużej zawartości błonnika zauważalnie poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. W jej składzie znajdziemy kompleks witamin z grupy B tj. B1, B2, B3, B5, B6, E, a z pierwiatków: magnez, potas, wapń, żelazo, krzem, fosfor, cynk i miedź. Znajdziemy w niej również kwercytynę i rutynę, które chronią naczynia krwionośne przed pękaniem. Zawiera dobrej jakości białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym lizynę i tryptofan. Lizyna ma wpływ na prawidłowe przyswajanie wapnia, a tryptofan pobudza organizm do produkcji serotoniny. Ze względu na tak bogate właściwości zdrowotne i lecznicze warto włączyć kaszę gryczaną na stałe, do diety osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.


5. Krzem odbudowywuje stawy, chrząstkę stawową, zapewnia elastyczne ścięgna, mięśnie i wiązadła

Krzem to jeden z kluczowych pierwiastków decydujących o dobrym zdrowiu każdego człowieka.  Musimy zadbać o jego odpowiednią zawartość w diecie, ponieważ wraz z wiekiem i przebytymi chorobmi ilość tego pierwiastka maleje. Stymuluje produkcję kolagenu, a tym samym odbudowę komórek wszystkich narządów i tkanek w organiźmie. W przypadku układu ruchu będą to komórki chrząstki stawowej, komórki tkanki kostnej, ścięgieł i wiązadeł. Zapewnia dobrą wytrzymałość i elastyczność wszystkich elementów, których podstawą jest kolagen. Sprawia, że mięśnie, więzadła i ścięgna są bardziej wytrzymałe i rozciągliwe. Łatwiej wracają na swoje miejsca oraz są mniej podatne na urazy. Ponadto krzem pomaga przy złej i spowolnionej przemianie materii, chroni przed pękaniem naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Dzięki jego obecności włosy są piękne i mocne, paznokcie się nie rozdajają i mają twardą płytkę, skóra jest bardziej ujędrniona i nie dochodzi do powstawania zmarszczek. Krzem również poprawia sprawność intelektualną i korzystnie wływa na pracę układu odpornościowego. Dzienne zapotrzebowanie według wikipedii wynosi średnio 20m-30mg na dobę. W przypadku osób chorych, po zabiegach, kobiet w ciąży i osób starszych to zapotrzebowanie będzie większe. Krzem możemy znaleźć w takich produktach jak: łuski zbóż, skórki owoców, płatki owsiane, otręby, ogórki, skrzyp polny, pokrzywa, czosnek, kapusta, cebula.


6. Kapusta na reumatoidalne zapalenie stawów w postaci okładów

Kapusta uchodzi za bardzo wartościowe warzywo. Zawiera witaminy: A, zestaw witamin z grupy B, C, E, K, U, z minerałów: siarkę, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo. Zaleca się jedzenie jej w postaci surówek, kiszonek bądź picie świeżego soku. Kapusta świetnie leczy dolegliwości ze strony układu ruchu, w tym stawów. Już w medycynie ludowej stosowano okłady z liści kapusty na chore miejsca, w tym na reumatoidalne zapalenie stawów biodrowych czy kolanowych. Poza tym sprawdza się przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Oczyszcza rany i przyśpiesza sam proces gojenia. To warzywo reguluje pracę całego przewodu pokarmowego i świetnie oczyszcza organizm z toksyn. W przypadku okładów leczniczych należy wziąć 2-3 liście kapusty i przez pare minut ogrzać na grzejniku. Natępnie trzeba delikatnie potłuc je tłuczkiem, aby zmiękły i przyłożyć do chorego miejsca. Można owinąć je gazą bądź ręcznikiem.


7. Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu

Witamina C to jedna z postawowych witamin, którą musimy sobie dostarczać z zewnątrz i, której nie może nam zabraknąć. Jest silnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia odporność organizmu i uśmierza stany zapalne. W jej towarzystwie takie pierwiastki jak żelazo czy wapń lepiej się przyjmują. Jest niezbędna do syntezy włókien kolagenowych, które są podstawowym budulcem całego organizmu. Gdy mamy sprawny i elastyczny układ ruchu nie dochodzi do kontuzji. Maź stawowa, która nawilża stawy od środka i zapewnia im dobre smarowanie również zawiera kolagen, który powstaje w obecności witaminy C. Oprócz tego witamina C ułatwia przyswajanie glukozaminy i hondroityny.  W przypadku układu immunologicznego blokuje rozwój patogenów: wirusów, bakterii i grzybów. Witaminę C znajdziemy chociażby w aceroli, cytrynie, czarnej porzeczce, kiwi, w pomarańczach, dzikiej róży i w natce pietruszki. O właściwościach witaminy C znajdziesz informacje również tutaj.


8. Sok z cytryny rozpuszcza złogi stawowe

Cytryna posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i antybakteryjne. Sok z cytryny ma zdolność rozpuszczania różnych złogów powstałych w stawach, kręgosłupie, mięśniach, tkankach i  w narządach. Podczas takiego procesu uwalnia się wapń, który jest przyswajany przez tkankę kostną. Usuwa nadmiar śluzu z przewodu pokarmowego. Zawiera hormony fitoestrogenowe ważne dla  zdrowia kobiet. W skórce cytryny również znajdziemy cenne związki, witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Możemy ją dokładnie umyć i przygotować napój, który pomaga na bóle stawów, rąk, nóg, bóle głowy, przywraca prawidłowe pH organizmu (podobnie jak sok z cytryny), poprawia pracę układu krwionośnego i nerwowego. Trochę o cytrynie i kuracji sokiem z cytryny pisałam już tutaj.

Do przygotowania takiego napoju potrzebujemy:

  • 2 skórki z wyciśniętej cytryny
  • około 1 litra wody
  • miód (opcjonalnie do smaku)
Wszystkie składniki oprócz miodu gotujemy przez 12-15minut. Po zdjęciu z ognia, gdy trochę przestygnie dodajemy miód i wypijamy.



9. Oliwa z oliwek pomocna przy reumatoidalnym zapleniu stawów

Ważne, aby była jak najlepszej jakości i z pierwszego tłoczenia tzw. extra virgin. Oliwa z oliwek zwiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, oraz kwas oleinowy Omega 9. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 hamują stany zapalne, chronią przed miażdżycą i podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Zapewniają dobre funkcjonowanie tkanki nerwowej. Z wiatmin znajdziemy w niej witaminę A , witaminy z grupy B, E, D, K. Natomiast z minerałów potas, magnez, fosof i żelazo. Oliwa z oliwek działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo (podobnie jak Ibuprom), ułatwia przyswajanie wapnia i magenzu. Poprawia przepływ żółci przez woreczek żółciowy, reguluje proces trawienia i chroni przed zaparciami. Ponadto oliwa z oliwek wzamcnia serce i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Zwiera oleocanthal, jest to związek  unikatowy i obecny jedynie w oliwie z oliwek. Jego istotną cechą jest to, że działa przeciwzapalnie i niszczy komórki rakowe. 


10. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne

Imbir zawiera ważne związki tzw. gingerole, które także działają silnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Działa podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne typu aspiryna czy ibuprofen. Poza tym niszczy bakterie (tj. Escherichia  coli, Salmonella) i wirusy. Przyśpiesza metabolizm i krążenie krwi, dzięki temu organizm szybciej usuwa szkodliwe metabolity. Dotlenia wszytkie komórki i poprawia przyswajanie składników pokarmowych. W połączeniu z cytryną, imbir  likwiduje zalegające złogi kwasu moczowego będącego przyczyną reumatyzmu, podagry i innych chorób. Poprawia przepływ krwi i tym samym ułatwia doprowadzenie witamin i minerałów do każdej jednej tkanki. Wyraźnie zmniejsza dolegliwości bólowe, a sok z cytryny rozpuszcza kwas moczowy. Więcej informacji na temat imbiru znajduje się tutaj.


11. Skrzyp polny mineralizuje organizm i układ kostny

Skrzyp polny jest bardzo rekomendowany dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów ze względu na sporą zawartość krzemionki. Krzem wspiera produkcję kolagenu i wzmacnia włókna kolagenowe. Jak wiadomo włókna kolagenowe stanowią rusztowanie całego organizmu wszystkich tkanek i narządów, kości, stawów, ścięgien, wiązadeł i skóry. Zapewnia odpowiednie nawilżenie tkanki łącznej. Występuje we włosach, skórze i paznokciach. Wykazuje działanie regenerujące i mineralizujące. Przyśpiesza leczenie stawów, kości i ścięgien po różnych urazach i złamaniach. W miejscach złamań jego ilość wzrasta kilkadziesiąt razy. W przypadku dolegliwości ze strony układu ruchu poleca się picie herbatki ze skrzypu polnego, robienie okładów z wyciągu ziela i kąpiele z dodatkiem odwaru skrzypu. Podnosi odporność organizmu na infekcje, działa antybakteryjne i przeciwwirusowo. Ma właściwości moczopędne dzięki temu usuwa nadmiar wody z organizmu, szkodliwe produkty przemiany materii i likwiduje obrzęki. 



Krótko podsumowując, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) najczęściej powstaje w momencie zakwaszenia organizmu przez niewłaściwy styl życia i złe odżywianie. Chcąc zatrzymać chorobę i odzyskać zdrowie należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę pełną warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy i innych związków, które mają na celu odkwaszenie organizmu. Pijmy jak najwięcej wody, aby organizm mógł rozcieńczyć kwasy, toksyny i łatwiej je wydalać. Dzięki temu nie dojdzie do zatrzymania wody w tkankach i bolesnych obrzęków. Zadbajmy również o aktywność ruchową, która lepiej dotleni nasze komórki, poprawi krążenie i przyśpieszy usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.


Źródła:
http://cudph.pl/najwazniejsze-objawy-zakwaszenia-organizmu/
https://sylwii.wordpress.com/2010/05/22/zakwaszenie-organizmu/
http://ulecz-sie-sam.blogspot.com/2013/03/sylwia-i-rzs.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzem
https://reumatologia.mp.pl/choroby/63732,reumatoidalne-zapalenie-stawow
https://pl.wikipedia.org/wiki/Reumatoidalne_zapalenie_staw%C3%B3w


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz