Koktajl działający przeciwzapalnie z kurkumą, imbirem, bananem i pomarańczą




Koktajl działający przeciwzapalnie z kurkumą, imbirem, bananem i pomarańczą Naturalnie jest OK


✔ 1 szklanka mleka migdałowego
✔ 1/2 łyżeczki kurkumy
✔ 1/2 łyżeczki startego imbiru
✔ 1 banan
✔ 1/2 pomarańczy
✔ 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Kurkuma i imbir zaliczane są do grupy przypraw wykazujących działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie i antyoksydacyjne. Ponadto kurkumina usprawnia pracę mózgu, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga pracę wątroby przez co przyczynia się do oczyszczania organizmu z nadmiaru toksyn. Jej korzystne działanie odnotowano podczas leczenia wrzodów, stawów, wzroku i wysokiego cholesterolu. Więcej na temat kurkumy znajdziecie tutaj.

Imbir oprócz działania przeciwzapalnego, jest przeciwbólowy, przeciwgrzybiczy. Poprawia pracę układu pokarmowego i likwiduje infekcje układu oddechowego. Zawiera gingerol - to silny olejek eteryczny, który poprawia krążenie i pracę całego układu krwionośnego. Również poprawia pracę wątroby i woreczka żółciwoego i przyśpiesza usuwanie wody z organizmu. Więcej na temat imbiru tutaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz