Masło ghee - właściwości i wartości odżywcze.


Masło ghee jest rodzajem indyjskiego masła klarowanego. Różni się od typowego masła klarowanego min. recepturą samego procesu. Klarowanie przebiega tu trochę dłużej. W trakcie podgrzewania masła następuje odparowanie wody i zostają z niego usunięte zanieczyszczenia oraz alergeny takie jak kazeina i laktoza. Masło ghee w ajurwedzie jest używane od tysięcy lat i uchodzi za jeden z najzdrowszych tłuszczy. Ma szereg zalet i właściwości zdrowotnych. Przywędrowało do nas z krajów Bliskiego Wschodu, Afryki i Azji - gdzie jego kolebką są Indie. W tamtejszej kulturze jest dodawane niemalże do każdej potrawy. Najczęściej wytwarza się je z mleka krowiego albo bawolego. Takie masło nie jełczeje tak szybko jak zwykłe masło i ma wyższą temperaturę dymienia (ok. 250⁰). Nie wsiąka tak mocno w potrawy jak inne tłuszcze i jest bardziej wydajne.
Nadaje się do smarowania pieczywa, do smażenia (także w głębokim tłuszczu), pieczenia, duszenia, gotowania i pieczenia. David Asprey wymyślił przepis na pobudzającą kawę kuloodporną z masłem klarowanym.

CO ZAWIERA MASŁO KLAROWANE GHEE?:

WITAMINY: A, D, E, K, B6,
MINERAŁY: wapń, potas, mangan, miedź, żelazo, sód, magnez
INNE: kwasy tłuszczowe Omega 3, kwas linolowy - CLA, kwas masłowy




JAKIE WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE POSIADA MASŁO KLAROWANE GHEE?:

  • podnosi odporność organizmu, wykazuje działanie antywirusowe
  • poprawia wzrok
  • poprawia procesy trawienia i jest lekkostrawne
  • nie zawiera laktozy i kazeiny - wskazane dla osób z nietolerancją laktozy i kazeiny 
  • reguluje cholesterol (zły obniża, dobry podnosi) i korzystnie wpływa na pracę serca
  • ułatwia pracę wątroby
  • zapobiega stanom zapalnym i przyśpiesza procesy gojenia zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie
  • reguluje nadmierną kwasowość żołądka - także wspiera leczenie wrzodów i nadżerek
  • wspiera odbudowę błony śluzowej żołądka i jelit
  • poprawia przyswajalność składników pokarmowych
  • uważa się, że oczyszcza zarówno ciało jak i umysł, wyraźnie poprawia samopoczucie
  • usuwa toksyny rozpuszczalne w tłuszczach
  • przyśpiesza przemianę materii
  • reguluje układ hormonalny
  • w znaczny i odczuwalny sposób poprawia pracę mózgu, w tym wszystkie procesy odpowiedzialne za naukę, czyli pamięć, koncentrację i ponowne odtwarzanie informacji
  • reguluje, odmładza i wzmacnia cały organizm
  • jak podaje ajurweda - obniża nadmierną ciepłotę ciała
  • korzystnie wpływa na skórę - wygładza ją i ujędrnia
  • wzmacnia kości, ścięgna i mięśnie
  • poprawia elastyczność tkanki łącznej
  • wygładza i nawilża skórę
  • odmładza, dodaje energii całemu ciału
  • poprawia libido

MASŁO KLAROWANE GHEE POPRAWIA PRACĘ MÓZGU

Masło klarowane ghee poprawia pracę mózgu i całego układu nerwowego. Osoby uczące się, zdające egzaminy, pracujące umysłowo, ale i nie tylko mogą odnieść sporo korzyści przez włączenie ghee do swojej diety. Masło ghee przyczynia się do lepszej koncentracji, poprawy wszelkich procesów związanych z nauką, zapamiętywaniem i przypominaniem powtarzanego materiału. Równoważy psychikę i emocje, wprowadza dobry nastrój i optymistyczne podejście do życia. Poprawia zdolność rozumienia informacji i przyswajanie ich w dużej ilości, podnosi kreatywność, szybkość, zręczność. Zapewnia nam dobry i regenerujący sen. Lepiej wypoczywamy i łatwiej się budzimy rano. Jak podaje ajurweda równoważy ważne ośrodki:
  • vata - żywioł wiatru, powietrza w ciele, źródło energii życiowej, odpowida za kontrolę ruchu w ciele ( stawy, mięśnie, krążenie, oddychanie, przemieszczanie się pokarmu przez jelita, wydzielanie soków trawiennych, przenoszenie impulsów nerwowych między synapsami w mózgu, przepływ myśli. Najwięcej chorób pojawia się, gdy zostaje rozregulowana właśnie wata. Jest uważana za najważniejszy ośrodek. Za miejsce jej siedziby uważa się jelito grube, (poniżej pępka) i głowę. Dodaje energii pozostałym doszom: pitta i kapha. Gdy źle pracuje, jest rozchwiana mogą dolegać bóle żoładka, skurcze jelit, wzdęcia, odczuwalny jest spadek energii, gorsze samopoczucie, nerwowość, depresja. Należy więcej wypoczywać i dążyć do równowagi ciała i umysłu.
  • pitta - żywioł ognia, odpowiada za kontrolę przemiany materii ( odpowidenie tempo metabolizmu, przyswajanie składników pokarmowych z pożywienia), odpowiednią ciepłotę ciała (w tym dłoni i stóp), bystrość umyłu, pamięć wzrokową, rozwój inteligencji, ambicji, umiejętności analitycznych i oceny. Gdy zostaje zaburzona może się pojawić problem z nadmierną kwasotą, zgagą, chorobą wrzodową jelit, nadciśnieniem. Na poziomie psychicznym z nerwowością, agresią, nadmierną ambicją.

Masło klarowane ghee firmy "Palce lizać"

MASŁO KLAROWANE GHEE LECZY PRZEWÓD POKARMOWY

Masło ghee neutralizuje kwas solny i ułatwia odbudowę śluzówki żołądka. Wspomaga gojenie wrzodów, nadżerek i dobrze nawilża jelita. Zapobiega zaparciom i reguluje pracę układu pokarmowego. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych i zwiększa zdolność rozkładania pokarmów. Odbudowywuje kosmki jelitowe, ułatwia przyswajanie cząstek pokarmowych. Ogólnie wzmacnia siłę i ogień trawienia co może okazać się pomocne, dla osób ze spowolnioną przemianą materii. Oczyszcza organizm z toksyn, szczególnie tych, które rozpuszczają się tylko w tłuszczach i tkwią głęboko w tkankach.

MASŁO KLAROWANE GHEE LECZY STANY ZAPALNE

Masło klarowane zawiera dobroczynny kwas masłowy (krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy). Jego główna rola to zapewnienie energii dla kolonocytów - komórek tkanki nabłonkowej jelit. Jeśli mamy zdrowy przewód pokarmowy to nasze organizmy produkują go przy udziale bakterii w okrężnicy. Jego obecność przyczynia się do zahamowania stanów zapalnych, do wygojenia i odbudowy błony śluzowej jelit, poprawy przemiany materii. Ponadto zapobiega przedostawaniu się bakterii (np. Candida) do krwiobiegu. Przy niedoborach kwasu masłowego pojawiają się niedomagania układu pokarmowego min. nieszczelność jelit, różne stany zapalne, które się długo goją. Można go dostać także w formie preparatu.

MASŁO KLAROWANE GHEE WSPOMAGA ODCHUDZANIE - KWAS LINOLOWY CLA

Sprzężony kwas linolowy CLA wykazuje zdolność zmniejszania tkanki tłuszczowej, bez utraty tkanki mięśniowej. Jednocześnie pobudza procesy spalania tego już zgromadzonego tłuszczu, nawet gdy nasze ciało jest w spoczynku. Dodatkowa aktywność ruchowa, przyczynia się do uzyskania korzystnych rezultatów.

SMAŻENIE ZIÓŁ NA MAŚLE KLAROWANYM GHEE

W ajurwedzie pojawił się nowy sposób podawania ziół. W celu wydobycia ich cennych właściwości smaży się je w maśle klarowanym. Ghee ze względu na swoją lipidową budowę ułatwia transport i rozprowadzanie składników zioła w tkankach całego organizmu.


Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_klarowane
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghee
http://agnieszkamaciag.pl/maslo-klarowane/
http://palcelizac.co/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz