Acerola to naturalne źródło witaminy C, soli mineralnych i antyoksydantów

 Acerola to mały, czerwony owoc, który zawiera w sobie rekordową dawkę witaminy C – ok. 2520 mg/ 100g. W przeliczeniu zawiera jej ok. 50 razy więcej niż cytryna. Nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 70-100 mg, co mogą nam zapewnić już 3 – 4 owoce aceroli. Co więcej, ze względu na zawartość flawonoidów i minerałów (w tym sodu) jest bardzo dobrze przyswajalna przez nasze organizmy. Flawonoidy chronią przed rozpadem witaminy C i zwiększają jej biodostępność. To decyduje o tym, że jest bardziej skuteczna niż tradycyjne syntetyki. Inna jej nazwa to wiśnia z Barbadosu czy Malpighia glabra. Rośnie w Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej, a także w krajach Azji. Owoc kształtem przypomina wiśnię, w smaku jest kwaskowa. Niestety jej dojrzałe owoce są bardzo delikatne i szybko ulegają psuciu. Z tego powodu u nas dostępna jest jedynie w postaci proszku, tabletek czy soku.

W krajach Ameryki była podstawowym środkiem na różne infekcje, biegunki, ospę wietrzną, czerwonkę i choroby wątroby.

Jest niskokaloryczna – ok. 30 kcal /100g.

 

CO ZAWIERA ACEROLA?

Witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E, K
Minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, potas, sód, mangan
Inne: karotenoidy (17 związków karotenoidowych min. betakaroten), antocyjany

ACEROLA – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWOTNE

  • jest silnym antyoksydantem
  • działa antybakteryjnie, przeciwwisurowo i bakteriobójczo
  • wspiera układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i innymi chorobami
  • działa przeciwzapalnie
  • poprawia wzrok, chroni oczy przed zaćmą i uszkodzeniami siatkówki
  • wzmacnia dziąsła, zapobiega krwawieniom
  • wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych,
  • poprawia pracę serca i układu krwionośnego
  • pomaga lepiej przyswajać żelazo i zapobiega anemii
  • bierze udział w produkcji kolagenu
  • przyśpiesza gojenie ran i zrastanie kości, zerwanych ścięgien, więzadeł
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • podnosi tempo metabolizmu
  • wspiera układ nerwowy, poprawia samopoczucie i likwiduje objawy zmęczenia

ACEROLA PODNOSI ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

Witamina C osłabia ściany komórkowe patogenów – bakterii, wirusów. Tym samym jeśli wcześniej nie reagowały one na leki, po zastosowaniu witaminy C zaczynają reagować i obumierają. W jej obecności wzrasta produkcja interferonu, białka które hamuje rozwój wirusów.

 

ACEROLA DOBRA NA STAWY I ŚCIĘGNA

Jak wiadomo witamina C, jest potrzebna do produkcji kolagenu. Kolagen stanowi rusztowanie całego organizmu. W przypadku układu ruchu zapewnia mocne kości oraz stabilne i elastyczne na rościąganie mięśnie, więzadła i ścięgna. W przypadku urazów zapewnia szybsze gojenie i regenerację uszkodzonej tkanki. Z tego względu z aceroli chętnie korzystają osoby aktywne i sportowcy, u których ryzyko wystąpienia kontuzji jest dużo wyższe.

ACEROLA KORZYSTNIE WPŁYWA NA SERCE I UKŁAD KRĄŻENIA

Acerola jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy – karotenoidów, poifenoli, witamin tj. C, E, które chronią nasze komórki przed szkodliwym działanem wolnych rodników. Wolne rodniki niszczą DNA zdrowych komórek i powodują liczne choroby. Osłabiają naczynia krwionośne, utleniają lipidy, które osiadając na ściankach naczyń zwężają ich światło i ograniczają przepływ krwi. To z kolei prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca.
Przeciwutleniacze skutcznie neutralizują wolne rodniki. Ponadto, zawarty w aceroli potas rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa przepływ krwi i obniża wysokie ciśnienie.

ACEROLA REGULUJE POZIOM CUKRU WE KRWI

Witamina C spowolnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu, a tym samym zapobiega nagłym skokom i spadkom cukru, co jest bardzo niebezpieczne dla osób z cukrzycą. Regulując poziom cukru, reguluje także apetyt i zapobiega otyłości. Dodatkowo blokuje działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Tym samym chroni przed powikłaniami cukrzycowymi takimi jak zaćma, osłabienie nerek, choroby serca, demencja, otępienie. Poprawia krążenie krwi co zapewnia jej lepszy przepływ przez wszystkie naczynia i dotlenienie całego organizmu.

ACEROLA POMOCNA PRZY ODCHUDZANIU

Witamina C przyśpiesza spalanie tłuszczu zapasowego i hamuje jego produkcję. Tłuszcz zapasowy najczęściej odkłada się tam, gdzie byśmy go nie chcieli, czyli brzuch, uda, pośladki. Można powiedzieć, że kwas L-askorbinowy bierze udział we wszystkich procesach lipolitycznych. Uczestniczy w produkcji hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii, np. hormonów tarczycy. Witaminy z grupy B, także wspomagają prawidłowe tempo metabolizmu. Uczestnicą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczy.

Korzyści jakie można zauważyć podczas stosowania aceroli jest bardzo dużo min.wzmocniony układ odpornościowy, bardziej elastyczna i jędrna skóra, lepszy wzrok, zahamowanie stanów zapalnych, obniżone ryzyko zachorowania na cukrzycę, Alzheimera, choroby serca, raka i inne. Dużym plusem aceroli jest to, że oprócz samej witaminy C zawiera dodatkowo witaminy z grupy B, E, K i ważne minerały tj. magnez, cynk czy żelazo.

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/
Zabójcze witaminy, podstępna aspiryna i życiodajny cholesterol, czyli inne oblicze znanych substancji – rozmowa z prof. Jackiem Lelukiem z Uniwersytetu Zielonogórskiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Malpigia_granatolistna