Mięta pieprzowa – właściwości lecznicze i zastosowanie

 

 

Jej nazwa wywodzi się z mitologii greckiej od imienia nimfy Mintho (Menthe, Mente).
Mięta jest rośliną całoroczną (zimą można ją hodować w doniczce) i niezwykle silnie aromatyczną.
Ze względu na jej niepodważalne właściwości zdrowotne, w lecznictwie stosowane są liście mięty i olejek miętowy. Skuteczna jest zarówno ta świeżo zerwana jak i suszona.

 

CO ZAWIERA MIĘTA?

  • mentol – olejek eteryczny,
  • garbniki, flawonoidy takie jak rutyna czy hesperydyna,
  • witaminy: A, B1,B2, B3, B5, B6, 
  • minerały: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, miedź, mangan.
Mentol zawarty w naparze czy kroplach zwiększa wydzielanie żółci (ulga przy kamicy żółciowej, żółtaczcze). Gdy jest stosowany w inhalacjach działa wykrztuśnie, odkażająco i łagodząco na drogi oddechowe. Łagodzi bóle migrenowe, pobudza umysł.
Mentol często stanowi składnik napojów orzeźwiających. Dobrze komponuje się w połączeniu z wodą mineralną, lodem i kawałkami owoców.

WŁAŚCIWOŚCI MIĘTY PIEPRZOWEJ I JEJ ZASTOSOWANIE

  • stosowana przy problemach żołądkowych,  (mdłości, niestrawność, kolka jelitowa)
  • poprawia procesy trawienia przez zwiększenie produkcji soków trawiennych
  • pomocna przy drażliwym jelicie – poprawia perystaltykę jelit
  • działa rozluźniająco na mięśnie gładkie (ból, brzucha, wzdęcia)
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego (działanie rozkurczające)
  • nieżyty górnych dróg oddechowych (kaszel,zapalenie błon śluzowych)
  • ma działanie antybakteryjne wobec E.coli, salmonelli, gronkowca złocistego, opryszczki wargowej
  • ma działanie uspokajające – rozluźnia umysł, relaksuje
  • pomocna przy bezsenności
  • pomocna w sytuacjach stresowych – nerwica umysłu i żołądka
  • składnik gum do żucia, napojów, deserów
  • składnik past do zębów i kosmetyków, perfum – uczucie chłodu, odświeżenia
  • składnik preparatów do pielęgnacji stóp – wspomaga leczenie grzybicy, zapobiega nadmiernemu poceniu się stóp, przynosi uczucie chłodu
  • składnik maści na bóle reumatyczne, mięśniowe

HERBATKA MIĘTOWA

Herbatę miętową na pewno warto stosować po ciężkostrawnych pokarmach, przy uporczywych wzdęciach, kolkach i gazach.
1 torebkę lub 1 łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem ok. 7 – 10 min.

PRZECIWWSKAZANIA

Olejek miętowy podany w zbyt dużym stężeniu (bądź bardzo mocna herbata miętowa) może powodować bóle żołądka i wymioty.
Nie stosować u małych dzieci.
Stosowany zewnętrznie może powodować alergie, wysypki i przekrwienie skóry.