Pietruszka – właściwości lecznicze i zastosowanie natki i korzenia

 

 

Pietruszka to roślina dwuletnia, z rodzaju selerowatych, występująca w kilku odmianach. W medycynie ludowej znana jest od bardzo dawna. Ze względu na duże właściwości lecznicze wykorzystywano zarówno natkę, korzeń jak i jej nasiona. Jest doskonałym remedium na wszelkie dolegliwości ze strony układu moczowego, głównie pęcherza, nerek i prostaty. Reguluje cykle menstruacyjne. Ze względu na dużą zawartość witaminy A znacznie poprawia wzrok,
Natkę najlepiej spożywać świeżą, aczkolwiek zarówno suszona jak i mrożona również zachowuje swoje właściwości. Natkę warto dodawać do koktajli, sałatek, surówek, zup, bulionów, farszy, sosów i innych potraw.
Inulina reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego może być stosowana przy cukrzycy, szczególnie typu 2.
Flawonoidy usuwają wolne rodniki. Sporym zaskoczeniem jest fakt, że natka ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i więcej wapnia niż mleko. Sok z natki ma bardzo silne działanie, dlatego lepiej łączyć go z innymi warzywami – hamuje procesy starzenia i odmładza organizm. Zalecana kobietom karmiącym – wzmaga laktację.

 

WITAMINY I MINERAŁY W PIETRUSZCE

WITAMINY: beta karoten, witamina A, witaminy z gr. B (B1, B2, B3, kwas pantotenowy, B6, kwas foliowy), C, E, K

MINERAŁY: żelazo (głównie natka), wapń, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, miedź, mangan, selen, krzem, jod, chrom, wanad, bor

POZOSTAŁE: błonnik, chlorofil, olejki eteryczne: apipol i mirystycyna (korzeń), flawonidy (korzeń), inulina

 

ZASTOSOWANIE LECZNICZE PIETRUSZKI

  • poprawia pracę układu immunologicznego (witamina C, natka)
  • zalecana dla asmatyków
  • wzmacnia wzrok (natka, beta karoten, wit A)
  • poprawia parametry krwi oraz wspomaga leczenie anemii (żelazo, natka)
  • pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi (wit. K, natka)
  • reguluje nadciśnienie tętnicze
  • wywołuje spoźniający się okres – skutecznie przyśpiesza menstruację oraz łagodzi dolegliwości menstruacyjne (natka)
  • właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze (natka i korzeń – likwidacja bakterii w pęcherzu moczowym)
  • pomocna przy leczeniu infekcji układu rozrodczego
  • działa rozkurczająco na mięśnie gładkie macicy (natka)
  • wpiera pracę wątroby
  • poprawia pracę nerek i prostaty
  • wspomaga leczenie kamicy moczowej
  • stany zapalne pęcherza moczowego (korzeń)
  • likwiduje obrzęki powstałe w skutek zatrzymania wody (korzeń)
  • likwiduje gazy i wzdęcia jelit (korzeń)
  • bóle reumatyczne (korzeń)
  • oczyszczanie organizmu z toksyn (natka)
  • wzmacnia strukturę włosa (kwas pantotenowy – wit. B5)
  • do przemywania twarzy – likwiduje zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia i piegi
  • ukąszenia owadów (sok z natki pietruszki)
  • odświeża oddech i niweluje zapach czosnku

 

NAPAR Z PIETRUSZKI

 

1 łyżkę posiekanej natki (lub korzenia) zalewamy 250 ml gorącej wody, parzymy pod przykryciem przez ok. 12-15 min. Pić 3 razy dziennie przed posiłkami dla poprawy procesów trawienia.
Takim naparem można również przemywać piegi (działanie rozjaśniające, zmniejszające przebarwienia skóry).
W przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego zaleca się 1 łyżkę-2 łyżki (natki lub korzenia) gotować na wolnym ogniu w 2 szklankach wody, przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i przecedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie.
Napar z pietruszki oczyszcza naczynia krwionośne i stawy z zalegających złogów. Działa napotnie, dlatego wspomaga procesy samooczyszczania organizmu. Hamuje nadmierny apetyt i wspomaga odchudzanie. Uspokaja umysł, łagodzi napięcia.

 

KIEDY NIE STOSOWAĆ PIETRUSZKI?

 

Są różne opinie, aczkolwiek ze względu na działanie rozkurczające na mięśnie gładkie macicy nie powinny jej stosować kobiety w ciąży (głównie mamy na myśli napary z rośliny, które są najmocniejsze w działaniu). Poza tym sama natka dodawana ( w rozsądnych ilościach) do dań nie powinna zaszkodzić, a nawet  będzie uzupełniać dietę ciężarnej kobiety w potrzebne witaminy i minerały. Także wszystko z rozsądkiem.
Pietruszka zawiera dwa związki o działaniu narkotycznym. Apipol odznacza się działaniem psychoaktywnym, może również powodować poronienia. Mirystycyna zażyta w nadmiarze również może mieć działanie narkotyczne. Aczkolwiek ich nie wielka ilość w danym warzywie nie jest szkodliwa.
Nie należy stosować surowej natki pietruszki przy kamicy nerkowej i zapaleniu nerek (zawiera szczawiany). Nie podawać małym dzieciom.

Nadmierne stosowanie natki pietruszki dodatkowo może zagrażać zwiększoną krzepliwością krwi i powstawaniem zakrzepów (ze względu na sporą zawartość witaminy K).

Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html

http://jejswiat.pl/1274,wlasciwosci-pietruszki
http://www.wiecejnizzdrowie.pl/wlasciwosci-prozdrowotne-zielonej-pietruszki/
http://www.care2.com/greenliving/7-surprising-health-benefits-of-parsley.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-parsley.html